2 lipca 2012

JAGODZIANKI


Kto ma miskę, przeznaczoną do wyrabiania ciasta drożdżowego, ręka do góry!!!

Przepis dla tych co mają taką miskę i dla tych co jeszcze jej nie posiadają :-)

To najlepsze jagodzianki jakie jadłyśmy. Trzeba było robić szybko zdjęcia, zanim wszystko zniknęło z talerza. Odłożyłyśmy szybko parę, aby móc się zajadać jagodzianką witając nowy dzień i popijając kubkiem zimnego mleka.

Naprawdę zachęcamy Was do ich przygotowania. Przepis jest bardzo prosty, a efekt wyśmienity.

Nasze jagodzianki zrobione były przez babcię Hanię, która obdarowała nas tymi pięknymi wypiekami i podzieliła się przepisem. Dziękujemy! :-)

Życzymy udanych wypieków!



Ważne:
1. Jeżeli nie posiadacie specjalnej miski, ciasto można wyrobić w zwykłej misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na 30minut. Następnie trzeba ciasto uderzyć pięścią i ponownie odstawić. Czynność powtórzyć 3 razy.

2. Przygotowując ciasto drożdżowe, podczas jego wyrastania, w pomieszczeniu nie może być przeciągów i musi być dość ciepło. Co przy ostatnich temperaturach nie jest trudne.

3. Dokładnie zlepić ciasto, tak by nadzienie nie miało szans na wypłynięcie.

4. Jagodziankom możecie nadać różne kształty. Wcale nie muszą być jednakowe :-) 












Składniki: 


ciasto drożdżowe: 
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 5 dag drożdzy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
- cukier waniliowy


nadzienie:
- 3/4 litra jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej




Przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę i dodać sól.

2. Do szakera wkruszyć drożdże, wsypać cukier, dodać jajka i żółtko, zalać ciepłym mlekiem i wszystko mieszać, wstrząsając shakerem. Całą zawartość przelać do miski z mąką i wymieszać wszystkie składniki. Następnie dodać olej lub masło. Jeszcze raz wymieszać. Zamknąć miskę i kilka razy nią potrząsnąć. Włożyć miskę do ciepłej wody i po trzykrotnym odskoczeniu pokrywy (pamiętając o każdorazowym jej domknięciu i wypuszczeniu z niej powietrza) przełożyć ciasto na stolnicę.

3. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

4. Piekarnik nagrzać do 180 C. Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego kwadraty lub prostokąty. Na środek każdego kwadratu położyć łyżkę jagód. Każdy kwadrat dobrze zlepić i stroną zlepioną ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem, posypać migdałami lub po upieczeniu polukrować. Piec w piekarniku około 20 min.




12 komentarzy:

  1. widzę, że wszyscy, jednym hurtem, pieką te pyszne, jagodowe bułeczki ;]

    piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdego roku, kiedy tylko pojawią się jagody, nie sposób nie robić jagodzianek. W tym czasie są najlepsze :-)

      Usuń
  2. o mój Boziuniu...ale mi ślina cieknie na te jagodzianki przed 24!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie wytrzymasz i pokusa będzie silniejsza, życzymy smacznego :-)

      Usuń
  3. Miski nie mam, a co gorsze mam dziś tylko smętny kubek kawy :( Przydałaby się taka jedna... z drugą na dobre śniadanie :) Pozdrawiam Was serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można śmiało się częstować! Do kawy są również idealne, sprawdziłyśmy :-) i my pozdrawiamy

      Usuń
  4. Piękne te jagodzianki, szykuję się powoli do zrobienia moich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie i o to chodzi, aby zarażać jagodziankami innych :-) udanych wypieków!

      Usuń
  5. Zrobilam:) W zwyklej misce i z borowkami ( bo tylko to w uk dostepne ;) ) ale wyszly pycha!!!!!!!!!!! Pozdrawiam blogerke i polecam przepis wszystkim ktorzy maja ochote na pyszne jagodzianki :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za informację i cieszymy się, że wyszły również bez "miski" :-) Pozdrawiają blogerki :-)

      Usuń
    2. Ups :/ porawiam moj komentarz! Pozdrawiam BLOGERKI!!!!:))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...