13 lipca 2012

CHRUPIĄCE BOCZNIAKI Z SOSEM


Prosty i szybki sposób, na chrupiące i delikatne boczniaki. Idealnie sprawdzi się jako danie główne oraz jako przekąska. Złociste boczniaki, podałyśmy z gęstym sosem śmietanowym, w którym znalazły się czarne oliwki i czosnek do zaostrzenia smaku. Świeżo zerwane z naszego ogródka, pachnące listki bazyli i mięty, które dodane do sosu nadają niesamowitego świeżego i letniego smaku. Jako przekąska, sprawdzi się w upalne dni, podana na świeżym powietrzu. Można podać na ciepło i na zimno.







Składniki:
- 250 g boczniaków
- 2 jajka
- 60 ml mleka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku


sos:
- 200 g śmietany
- 1 szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- około 10 szt czarnych oliwek
- około 20 listków bazyli
- około 20 listków mięty
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku




Przygotowanie:
1. Szalotkę, oliwki, czosnek i zioła posiekać. Wszystko wymieszać w miseczce ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. W misce rozbić jajka, dodać mleko, sól i pieprz do smaku. Całość roztrzepać widelcem. Do osobne miski wsypać bułkę tartą. Boczniaki pojedyńczo zanurzać w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, do uzyskania chrupiącej skórki. Po usmażeniu przekładać na papier aby pozbyć się nadmiaru oleju.

3. Podawać na talerzu z dodatkiem sosu, posypane odrobiną posiekanych oliwek i ziół.




9 komentarzy:

  1. bardzo lubię takie kotlety z boczniaków, już jadłam w tym roku, teraz kanie mi się marzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś, cieżko nam zawsze trafić na kanie. A nikt ze znajomych ich nie zbiera :-)

      Usuń
  2. Sto lat nie jadłam boczniaków. Przepis wydaje się bardzo prosty - niedługo spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest prosty na 100% :-) Wart wypróbowania...

      Usuń
  3. bardzo często jadam takie kotleciki, następnym razem muszę wypróbować z Waszym sosem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos tutaj jest najważniejszy. Do tej pory robiłyśmy boczniaki, smażąc z dużą łóścią plastrów czosnku. Wszystko chrupiące... również polecamy :-)

      Usuń
    2. również spróbuję!
      Po przeczytaniu Waszego posta dzwoniłam do męża (który był w tym czasie na zakupach), żeby przyniósł boczniaki, bo mi takiej ochoty narobiłyście :) bez sosu jednak tym razem
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. takich kotletów z boczniaków nie jadłam jeszcze, u nas na ogół smażone z sosem sojowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewióro, za to my nie jadłyśmy boczniaków z sosem sojowym. Prosimy o przepis :-) pozdrawiamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...