Słodkie i owocowe babeczki z niespodzianką. Miękkie i puszyste z lekko chrupiącym wierzchem. Można podać z serkiem homogenizowanym lub dżemem, albo po prostu zjeść je bez niczego. Idealne na śniadanie jak i na podwieczorek. W przepisie podane są mielone migdały, szczerze mówiąc nigdy ich w domu nie mam, dlatego zawsze wykorzystuję płatki migdałów, które trochę łamię w dłoniach.
Składniki:
- 75 g masła
- 250g mąki
- 25g mielonych migdałów
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka wanilii
- 60ml wody gazowanej
- pół opakowania waniliowego lub śmietankowego budyniu
- 80g jagód
- 80g porzeczek
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 200ºC.
2. W rondelku rozpuścić masło, pozostawić do ostygnięcia.
3. W dużej misce wymieszać mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia i cukier.
4. Do drugiej miski wlać mleko, wodę gazowaną, ekstrakt waniliowy, jajko i ostudzone masło.
5. Płynne składniki dodać do suchych. Delikatnie wymieszać widelcem. Ciasto powinno być grudkowate.
6. Do wymieszanego ciasta dodać owoce.
7. Przygotujcie pół budyniu według opisu na opakowaniu, zmniejszając wszystkie składniki o połowę.
8. Do foremek na babeczki wlejcie po 1 łyżce ciasta. Następnie na sam środek nałożyć po jednej łyżeczce budyniu. Całość przykryć kolejną łyżką ciasta.
9. Blaszkę włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut.
10. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostudzenia na metalową kratę
11. Można podawać z serkiem homogenizowanym (250g) wymieszanym z jagodami (60g), porzeczkami (60g) i cukrem pudrem (2 łyżki)
kaja
Babeczki są absolutnie cudowne! Straszliwie mi się podobają :)
OdpowiedzUsuń