1 sierpnia 2012

JAGODOWE PIEROGI Z MIĘTOWYM SERKIEM


Garść jagód, trochę mąki, szczypta soli i kilka kropel oliwy z wodą. Recepta na jagodowe pierogi.

Najlepsze pierogi jadłam u babci. Najlepsze pierogi jem u mamy. Dziękuję mamo, za Twoje pierożki, są idealne :-)

Jagody kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy nie zwracałam u wagi na to, czy po zjedzeniu fioletowych kulek język i zęby będą czarne. Nie ważne było czy ubrudzę ręce, spodenki (sukienek nie znosiłam), najważniejsza była dziecięca radość z zebranych i zjedzonych prosto z krzaka jagód. Czasami udało się donieść dzbanuszek do domu, posypania kulek cukrem i polania śmietanką. Wspomnienia...

Pierogi, dlaczego nie, ale inaczej. Ciemne jagodowe ciasto i białe nadzienie.

Kiedy wyrabia się ciasto dodając jagody, zaczyna przyciągać swoim wyglądem, strukturą i zapachem. Intensywny ciemno fioletowy kolor, zachęcający do zabawy, zabawy w lepienie pierogów :-)

Dla kontrastu zrobiłam jasny farsz z twarogu i świeżych, zielonych listków mięty. Po ugotowaniu, nie wiadomo czy bardziej przyciąga smak jagód czy mięty.

Macie ochotę na pierogi?









FARSZ
Składniki:
- 250g twarogu 
- garść liści mięty
- cukier do smaku


Przygotowanie:
1. Liście mięty posiekać i wymieszać w misce z twarogiem doprawiając cukrem.




CIASTO
Składniki:
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 łyżki jagód
- woda (w razie potrzeby)


Przygotowanie:
1. Do miksera wsypać mąkę i sól. Wszystko razem zmiksować. Dosypać jagody i dalej miksować. Jeżeli, ciasto będzie za rzadkie, dodać mąki. I odwrotnie, gdy ciasto nie będzie chciało się połączyć, dodać wody. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste, po naciśnięciu powinno wrócić z powrotem.

2. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na około 30 minut.

3. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część po kolei rozwałkować i powycinać kółka. Na każdym kółku umieścić po małej łyżeczce farszu i skleić brzegi ciasta.

4. Tak przygotowane pierogi, wrzucać do wrzącej i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch, wyciągnąć. Podawać z rozpuszczonym masłem lub ze śmIetaną i cukrem.


aga





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...