Tak przygotowanego łososia można podać z dodatkiem białego pieczywa np. świeżej bagietki. Idealnie pasuje również biały ryż. My jednak delektowałyśmy się bez żadnych dodatków. Zależało nam na smaku łososia i przygotowanej salsy.
Łosoś upieczony z czerwoną skorupką powstałą po oprószeniu go papryczką chili, jest naprawdę ostry. Radzimy nie przesadzić z ilością chili :-)
Salsa z czerwonego grejpfruta, avocado, czerwonej cebuli, skropiona obficie sokiem z limonki jest naszym ulubionym dodatkiem i idealnie pasuje do tak przygotowanego łososia.
Przyprawiłyśmy ją świeżą papryczką chili i odrobiną papryczki chili w proszku. Prawdę mówiąc nie trzeba dodawać całej papryczki a w proszku dodać dosłownie odrobinę. Ale jak to woli :-)
Inny przepisy na dania z łososiem: ŁÓDECZKI Z CYKORII
Salsa z czerwonego grejpfruta, avocado, czerwonej cebuli, skropiona obficie sokiem z limonki jest naszym ulubionym dodatkiem i idealnie pasuje do tak przygotowanego łososia.
Przyprawiłyśmy ją świeżą papryczką chili i odrobiną papryczki chili w proszku. Prawdę mówiąc nie trzeba dodawać całej papryczki a w proszku dodać dosłownie odrobinę. Ale jak to woli :-)
Inny przepisy na dania z łososiem: ŁÓDECZKI Z CYKORII
Składniki:
- 4 filety z łososia (po około 200 g)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- chili w proszku
- 1 duży czerwony grejpfrut
- 2 dojrzałe avocado
- 1 czerwona cebula
- 1 świeże chili
- sok z 1 ½ limonki
- sól morska i biały pieprz
- liście pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować oliwą z oliwek, posypać solą morską i sporą ilością papryczki chili. Wstawić do piekarnika na około 20 minut.
2. Avocado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżki wydrążyć środek. Wydrążone avocado pokroić w grubą kostkę i skropić obficie sokiem z 1 limonki. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć środek i posiekać.
3. Grejpfruta obrać za pomocą ostrego noża. Odciąć skórkę razem z białym rdzeniem, następnie nacinać przy błonach, tak aby otrzymać plastry miąższu. Z odciętej skóry i błony wycisnąć resztki soku grejpfruta.
4. Plastry grejpfruta delikatnie wymieszać z avocado, cebulą i papryczką chili. Całość doprawić solą morską i papryczką chili w proszku. Uważać aby nie przesadzić z ilością chili, ponieważ upieczony łosoś będzie ostry.
5. Gotową salsę rozłożyć na talerzu, na wierzchu umieścić upieczonego łososia. Skropić sokiem z limonki i udekorować listkami pietruszki.
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować oliwą z oliwek, posypać solą morską i sporą ilością papryczki chili. Wstawić do piekarnika na około 20 minut.
2. Avocado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i za pomocą łyżki wydrążyć środek. Wydrążone avocado pokroić w grubą kostkę i skropić obficie sokiem z 1 limonki. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół, usunąć środek i posiekać.
3. Grejpfruta obrać za pomocą ostrego noża. Odciąć skórkę razem z białym rdzeniem, następnie nacinać przy błonach, tak aby otrzymać plastry miąższu. Z odciętej skóry i błony wycisnąć resztki soku grejpfruta.
4. Plastry grejpfruta delikatnie wymieszać z avocado, cebulą i papryczką chili. Całość doprawić solą morską i papryczką chili w proszku. Uważać aby nie przesadzić z ilością chili, ponieważ upieczony łosoś będzie ostry.
5. Gotową salsę rozłożyć na talerzu, na wierzchu umieścić upieczonego łososia. Skropić sokiem z limonki i udekorować listkami pietruszki.
Piękne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Zapraszamy częściej :-)
OdpowiedzUsuńojej, i mnie zdjęcia oszołomiły!
OdpowiedzUsuńak i samo danie. pysznie, uwielbiam łososia, ale awokado... no, niekoniecznie dla mnie xd
To musi być pychotka! :)
OdpowiedzUsuńOj burczy mi w brzusiu......
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :-)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia jakie ładne :)
balenciaga sneakers
OdpowiedzUsuńoff white jordan 1
air jordan
yeezys
cheap jordans
moncler outlet
paul george shoes
yeezy shoes
curry 7
kobe shoes