Pogoda jednak się popsuła... brak słońca za oknem, na dworze i w mieszkaniu zimno i jak tu się cieszyć z miesiąca maja ;)
Czerwone pierogi są idealne na poprawienie nastroju. Na przywołanie słońca na talerzu :-)
Buraczane ciasto, w pięknym czerwonym kolorze. Nadzienie z mięsa i dużej ilości szczypiorku, który sprawia że po przekrojeniu pokazuje nam się zielonkawy środek (kolor zależy od ilości dodanego szczypiorku). Podane z łyżką (no moze dwoma) śmietany i całość oprószona świeżo zmiażdzonym czarnym pieprzem.
Dla urozmaicenia, można pierogi podsmażyć lekko na maśle z rozmarynem. Pycha :-)
Buraczane ciasto, w pięknym czerwonym kolorze. Nadzienie z mięsa i dużej ilości szczypiorku, który sprawia że po przekrojeniu pokazuje nam się zielonkawy środek (kolor zależy od ilości dodanego szczypiorku). Podane z łyżką (no moze dwoma) śmietany i całość oprószona świeżo zmiażdzonym czarnym pieprzem.
Dla urozmaicenia, można pierogi podsmażyć lekko na maśle z rozmarynem. Pycha :-)
BURAKI
Składniki:
- 3 średnie buraki
- oliwa z oliwek
- trochę wody
Przygotowanie:
1. Buraki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nie obierać.
2. Każdego buraka z osobna położyć na kawałku folii, skropić oliwą i szczelnie zamknąć.
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C, około godziny (zależy od wielkości buraków) w środku mają być miękkie. Można sprawdzić wbijając nóż lub widelec.
4. Wyjąć z piekarnika. Obrać i zmiksować w blenderze dodając odrobinę wody aby powstała gładka pasta.
FARSZ
Składniki:
- 1-2 pęczki szczypiorku
- około 800 g mięsa wieprzowego
- listki laurowe, ziarna czarnego pieprzu
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Mięso ugotować z listkami laurowymi, ziarnami czarnego pieprzu i odrobiną soli.
2. Ugotowane mięso zmiksować w mikserze ze szczypiorkiem i jakiem. Doprawić do smaku.
CIASTO
Składniki:
- 400 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- pasta buraczana
- woda (w razie potrzeby)
Przygotowanie:
1. Do miksera wsypać mąkę i sól, dodać oliwę i pastę z buraków. Wszystko razem zmiksować. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki. I odwrotnie, gdy ciasto będzie za bardzo zbite, dodać wody. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste, po naciśnięciu powinno wrócić z powrotem.
2. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na około 30 minut.
3. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część po kolei rozwałkować i powycinać kółka. Na każdym kółku umieścić po małej łyżeczce farszu i skleić brzegi ciasta.
4. Tak przygotowane pierogi, wrzucać do wrzącej i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch, wyciągnąć. Podawać ze śmietaną, posypaną grubo mielonym czarnym pieprzem.
* Po ugotowaniu można włożyć pierogi na patelnie z masłem i świeżym rozmarynem.
wow ale fajnie wyglądają takie czerwone!
OdpowiedzUsuńDusia, o tak kolor jest obłędny ;)
UsuńO, mamo! :D
OdpowiedzUsuńAurora, dzięki :D
Usuńaz sie prosi ..przekroj i pokaz co masz w srodku :)
OdpowiedzUsuńna gazie, a środek niebo w gębie :-)
UsuńSwietny pomysl to buraczane ciasto! A nadzienie...mmm...pychota!;)
OdpowiedzUsuńkachna, mimo że fajnie wygląda to też nieźle smakuje :-)
UsuńPiękny mają kolor. Szczególnie podoba mi się farsz:)
OdpowiedzUsuńPanna Malwina, farsz i ciasto razem, dają nieziemski smak :-)
Usuńśliczne :) muszę zrobić szczególnie, że w lodówce buraki :)
OdpowiedzUsuńWiewióra, zachęcamy, naprawdę :-)
Usuńzrobione, zjedzone a raczej pożarte :) pyszne !!!
UsuńŚwietnie wyglądaja takie pierogi!
OdpowiedzUsuńBon Appetit! nieźle się prezentują, z dodatkiem białej śmietany yhm :-)
Usuńgenialne! przez ten kolor wyglądają na... słodkie :)
OdpowiedzUsuńKaś - taka zmyłka :-)
Usuńkd shoes
OdpowiedzUsuńpalm angels hoodie
goyard bag
hermes
golden goose
air jordan travis scott
bape
bape outlet
supreme
bape outlet