Zamiast serka twarogowego, można użyć gotowego serka z ziołami.
Jeżeli dostaniecie już świeży szpinak to użyjcie takiego, jeśli nie można kupić paczkę szpinaku mrożonego. Włożyć do garnka lekko poddusić doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Czy macie swoje wersje puddingu na ostro?
Składniki:
- 14 kromek pieczywa tostowego pełnoziarnistego
- 160 ml mleka
- 3 jajka
- 120 ml śmietany kremówki
- 550 g serka twarogowego (na sernik)
- pęczek szpinaku
- 6 ząbków czosnku
- 240 g boczku
- 2 garście słonecznika
- oliwa z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Szpinak opłukać, odciąć łodygi i posiekać na spore kawałki. Obrać i posiekać 3 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić czosnek i szpinak, chwile poddusić, aż wszystkie liście lekko zwiędną.
2. Boczek pokroić w plastry, kostkę lub paski i zrumienić na patelni.
3. Piekarnik nagrzać do 180 C. W misce wymieszać serek z ziołami, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki pieczywa posmarować ziołowym serkiem, złożyć dwie razem i przeciąć na pół tak by powstały trójkąty. Gotowe kromki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy kanapki włożyć zrumieniony boczek.
4. Na suchej patelni zrumienić dwie garście słonecznika.
5. Jeżeli zostanie trochę serka ziołowego to dodać do niego śmietanę, jajka, mleko i całość wymieszać. Dodać podduszony szpinak, wymieszać i gotową masę wylać na kanapki. Posypać słonecznikiem i odstawić na 10 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.
Smakowicie wyglada, no i to swietny sposob na wykorzystanie chleba, ktory widzial juz lepsze dni ;)
OdpowiedzUsuńWitaj Maggie, o tak! taki chleb można śmiało tu użyć :-)
Usuńeh... żeby tak mój K. lubił szpinak tak samo jak ja :(
OdpowiedzUsuńWitaj Jagoda! A może da radę jakoś przekonać ;-)
Usuńpozdrawiamy
Rewelacyjny przepis na danie ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńWitaj! Dziękujemy :-)
Usuńpozdrawiamy