20 kwietnia 2012

PUDDING ZE SZPINAKIEM, BOCZKIEM I GARŚCIĄ SŁONECZNIKA


Kromki pieczywa pełnoziarnistego oblane masą jajeczną z serkiem, dużą ilością szpinaku, z dodatkiem czosnku do smaku i kilkoma plastrami zrumienionego boczku. Wszystko razem zapieczone i pudding na ostro gotowy :-)

Zamiast serka twarogowego, można użyć gotowego serka z ziołami.

Jeżeli dostaniecie już świeży szpinak to użyjcie takiego, jeśli nie można kupić paczkę szpinaku mrożonego. Włożyć do garnka lekko poddusić doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.

Czy macie swoje wersje puddingu na ostro?




Składniki:
- 14 kromek pieczywa tostowego pełnoziarnistego
- 160 ml mleka
- 3 jajka
- 120 ml śmietany kremówki
- 550 g serka twarogowego (na sernik)
- pęczek szpinaku
- 6 ząbków czosnku
- 240 g boczku
- 2 garście słonecznika
- oliwa z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- zioła prowansalskie



Przygotowanie:
1. Szpinak opłukać, odciąć łodygi i posiekać na spore kawałki. Obrać i posiekać 3 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić czosnek i szpinak, chwile poddusić, aż wszystkie liście lekko zwiędną.

2. Boczek pokroić w plastry, kostkę lub paski i zrumienić na patelni.

3. Piekarnik nagrzać do 180 C. W misce wymieszać serek z ziołami, dodać wyciśnięty czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki pieczywa posmarować ziołowym serkiem, złożyć dwie razem i przeciąć na pół tak by powstały trójkąty. Gotowe kromki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy kanapki włożyć zrumieniony boczek.

4. Na suchej patelni zrumienić dwie garście słonecznika.

5. Jeżeli zostanie trochę serka ziołowego to dodać do niego śmietanę, jajka, mleko i całość wymieszać. Dodać podduszony szpinak, wymieszać i gotową masę wylać na kanapki. Posypać słonecznikiem i odstawić na 10 minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.






6 komentarzy:

  1. Smakowicie wyglada, no i to swietny sposob na wykorzystanie chleba, ktory widzial juz lepsze dni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Maggie, o tak! taki chleb można śmiało tu użyć :-)

      Usuń
  2. eh... żeby tak mój K. lubił szpinak tak samo jak ja :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Jagoda! A może da radę jakoś przekonać ;-)
      pozdrawiamy

      Usuń
  3. Rewelacyjny przepis na danie ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...