Danie wygląda na bardzo sycące i takie jest. Przecież od czasu do czasu można pozwolić sobie na coś bardziej sycącego :-) Możecie również szynkę podać z brązowym ryżem lub z ciemnym chlebem, albo tylko z botwinką.
Składniki:
- 1,5 kg płat szynki z kością
- 1 kg ziemniaków
- pęczek pietruszki
- 1 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100-150 ml mleka
- sól
marynata:
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Czosnek podzielić na ząbki nie obierając, cebulę obrać i pokroić w grube piórka. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i przełożyć do zamykanego żaroodpornego naczynia, razem z ząbkami czosnku i cebulą. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty i obtoczyć nią mięso. Odstawić na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 240ºC, wstawić mięso, piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec 2-2,5 godziny. W trakcie pieczenia, polewamy szynkę sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.
2. Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić. Gotować aż zmiękną. Obrać główkę czosnku i posiekać pietruszkę. Ziemniaki odcedzić, utłuc, dodać masło, wyciśnięty czosnek i posiekaną pietruszkę. Wszystko razem wymieszać dodając mleko, tak aby powstała maślana masa.
3. Mięso wyciągnąć pokroić w plastry. Rozłożyć na talerze z dodatkiem ziemniaków i botwinki (przepis TUTAJ).
To, ze sycace, wcale nie jest zle - takie "paliwo" tez jest organizmowi czasem potrzebne. Pieknie wyglada.
OdpowiedzUsuńWitaj Maggie! To prawda, czasami bardzo się przydaje :-) Dziękujemy i pozdrawiamy
Usuńwygląda obłędnie smacznie. ale wypas.
OdpowiedzUsuńWitaj Bernadeta! I tak też smakuje ;-) Dziękujemy i zapraszamy do zaglądania
Usuńfajny i konkretny obiad. Pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuńWitaj Kasia! Konkretny to on faktycznie jest, ale jaki smaczny ;-) pozdrawiamy
Usuńczy tą szynkę piecze się cały czas pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńJeżeli pod koniec pieczenia nie jest przyrumieniona, najlepiej wtedy zdjąć górę naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia.
Usuń