18 kwietnia 2012

PIECZONA SZYNKA W ZIOŁACH


Płat szynki z kością w marynacie z dodatkiem ziół prowansalskich i tymianku, pieczony z cebulą i główką czosnku. Ta wersja szynki podana jest z puree ziemniaczanym, wymieszanymi z pęczkiem pietruszki, masłem i mlekiem. Danie wzbogacone o dodatek podduszonej botwinki (przepis TUTAJ).

Danie wygląda na bardzo sycące i takie jest. Przecież od czasu do czasu można pozwolić sobie na coś bardziej sycącego :-) Możecie również szynkę podać z brązowym ryżem lub z ciemnym chlebem, albo tylko z botwinką. 






Składniki: 
- 1,5 kg płat szynki z kością
- 1 kg ziemniaków
- pęczek pietruszki
- 1 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100-150 ml mleka
- sól

marynata: 
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 3 łyżeczki soli


Przygotowanie: 
1. Czosnek podzielić na ząbki nie obierając, cebulę obrać i pokroić w grube piórka. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i przełożyć do zamykanego żaroodpornego naczynia, razem z ząbkami czosnku i cebulą. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty i obtoczyć nią mięso. Odstawić na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 240ºC, wstawić mięso, piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec 2-2,5 godziny. W trakcie pieczenia, polewamy szynkę sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.

2. Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić. Gotować aż zmiękną. Obrać główkę czosnku i posiekać pietruszkę. Ziemniaki odcedzić, utłuc, dodać masło, wyciśnięty czosnek i posiekaną pietruszkę. Wszystko razem wymieszać dodając mleko, tak aby powstała maślana masa.

3. Mięso wyciągnąć pokroić w plastry. Rozłożyć na talerze z dodatkiem ziemniaków i botwinki (przepis TUTAJ).




8 komentarzy:

  1. To, ze sycace, wcale nie jest zle - takie "paliwo" tez jest organizmowi czasem potrzebne. Pieknie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Maggie! To prawda, czasami bardzo się przydaje :-) Dziękujemy i pozdrawiamy

      Usuń
  2. wygląda obłędnie smacznie. ale wypas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Bernadeta! I tak też smakuje ;-) Dziękujemy i zapraszamy do zaglądania

      Usuń
  3. fajny i konkretny obiad. Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kasia! Konkretny to on faktycznie jest, ale jaki smaczny ;-) pozdrawiamy

      Usuń
  4. czy tą szynkę piecze się cały czas pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli pod koniec pieczenia nie jest przyrumieniona, najlepiej wtedy zdjąć górę naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...