19 kwietnia 2012

MIĘTOWY SEREK Z JABŁKAMI I GRANOLĄ


Lekki orzeźwiający deser. Idealny na rozpoczynające się ciepłe dni, który można spakować na wyprawę piknikową. Na bazie serka z dodatkiem posiekanej mięty. Ze skarmelizowanymi jabłkami z dodatkiem imbiru i naturalnej granoli. Posypany cukrem pudrem wymieszanym z imbirem i udekorowany listkami mięty.

Deser wart spróbowania! 








Składniki: 
- 400 g waniliowego serka Danio
- 3-4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- garść mięty
- 2 jabłka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- ¼ szklanki zimnej wody
- 150 g naturalnej granoli
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 + 2 łyżeczki mielonego imbiru



Przygotowanie: 
1. W misce wymieszać serek Danio i serek homogenizowany. Do osobnej miseczki wsypać żelatynę i wymieszać z łyżeczką serka, dodać do miski z serkami i wymieszać. Miętę drobno posiekać i dodać do serka. Całość odstawić na 20 minut do lodówki.

2. Jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda. Następnie pokroić ćwiartki jeszcze na pół aby powstało osiem części. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać brązowy cukier, dodać pokrojone jabłka i posypać 2 łyżeczkami imbiru. Co jakiś czas mieszając, dodawać odrobinę wody. Dusić aby lekko zmiękły. Powstały karmel odlać i rozgrzewając mocniej patelnię przyrumienić jabłka. Wyłożyć na deskę i pokroić na kawałki.

3. Do pucharków wyłożyć krem serowo miętowy, ułożyć upieczone jabłka, posypać granolą i cukrem pudrem wymieszanym z 0,5 łyżeczki imbiru. Udekorować listkami mięty.





8 komentarzy:

  1. Oj tak to świetny koncept :) bardzo ładnie taki deserek się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Wiewióra! Wystarczą słoiczki i deser można podawać :-) pozdrawiamy

      Usuń
  2. Muszę przyznać, że brzmi bardzo, bardzo ciekawie i będę chciała ten przepis wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Magda! Polecamy gorąco ten deser. Jest wart spróbowania :-)
      pozdrawiamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...