Deser wart spróbowania!
Składniki:
- 400 g waniliowego serka Danio
- 3-4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- garść mięty
- 2 jabłka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- ¼ szklanki zimnej wody
- 150 g naturalnej granoli
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 + 2 łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie:
1. W misce wymieszać serek Danio i serek homogenizowany. Do osobnej miseczki wsypać żelatynę i wymieszać z łyżeczką serka, dodać do miski z serkami i wymieszać. Miętę drobno posiekać i dodać do serka. Całość odstawić na 20 minut do lodówki.
2. Jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda. Następnie pokroić ćwiartki jeszcze na pół aby powstało osiem części. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać brązowy cukier, dodać pokrojone jabłka i posypać 2 łyżeczkami imbiru. Co jakiś czas mieszając, dodawać odrobinę wody. Dusić aby lekko zmiękły. Powstały karmel odlać i rozgrzewając mocniej patelnię przyrumienić jabłka. Wyłożyć na deskę i pokroić na kawałki.
3. Do pucharków wyłożyć krem serowo miętowy, ułożyć upieczone jabłka, posypać granolą i cukrem pudrem wymieszanym z 0,5 łyżeczki imbiru. Udekorować listkami mięty.
- 400 g waniliowego serka Danio
- 3-4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- garść mięty
- 2 jabłka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- ¼ szklanki zimnej wody
- 150 g naturalnej granoli
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 + 2 łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie:
1. W misce wymieszać serek Danio i serek homogenizowany. Do osobnej miseczki wsypać żelatynę i wymieszać z łyżeczką serka, dodać do miski z serkami i wymieszać. Miętę drobno posiekać i dodać do serka. Całość odstawić na 20 minut do lodówki.
2. Jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda. Następnie pokroić ćwiartki jeszcze na pół aby powstało osiem części. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać brązowy cukier, dodać pokrojone jabłka i posypać 2 łyżeczkami imbiru. Co jakiś czas mieszając, dodawać odrobinę wody. Dusić aby lekko zmiękły. Powstały karmel odlać i rozgrzewając mocniej patelnię przyrumienić jabłka. Wyłożyć na deskę i pokroić na kawałki.
3. Do pucharków wyłożyć krem serowo miętowy, ułożyć upieczone jabłka, posypać granolą i cukrem pudrem wymieszanym z 0,5 łyżeczki imbiru. Udekorować listkami mięty.
cudny to deser!
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńOj tak to świetny koncept :) bardzo ładnie taki deserek się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWitaj Wiewióra! Wystarczą słoiczki i deser można podawać :-) pozdrawiamy
UsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńMuszę przyznać, że brzmi bardzo, bardzo ciekawie i będę chciała ten przepis wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWitaj Magda! Polecamy gorąco ten deser. Jest wart spróbowania :-)
Usuńpozdrawiamy