13 kwietnia 2012

OTRĘBOWY PUDDING Z CHLEBA



Do puddingu wykorzystałyśmy chleb z otrębami przepis TUTAJ. Z wierzchu chrupiący w środku lekko wilgotny, zalany delikatnym lekkim sosem, przełożony słodko-kwaskowatym dżemem, smakuje wyśmienicie. Nie za miękkie, nie za twarde – jednym słowem doskonałe. Można podać jako deser po obiedzie, lub też jako danie. Trochę sycące i bardzo smaczne.





Składniki:
- chleb z otrębów (przepis tutaj)
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki rumu lub wódki
- 50g masła
- dżem porzeczkowy
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka


Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180C

2. Niewielkie naczynie żaroodporne nasmarować masłem.

3. W małej miseczce zalejcie rodzynki alkoholem i podgrzejcie w mikrofalówce przez około 1 minutę.

4. Cienki chlebek postarajcie się przekroić na pół i na trzy części, tak żeby powstało 6 „kromek”. Każdą część posmarować z jednej strony masłem i dżemem, złożyć kromki na pół i poukładać w naczyniu.

5. Jajka razem z cukrem, śmietanką i mlekiem dobrze wymieszać, (można mikserem lub trzepaczką), polejcie tym chleb i odstawcie na 10 minut. Wystające z sosu kawałki chleb posmarujcie masłem.

6. Po upływie czasu wstawić naczynie do piekarnika na około 40 minut albo do czasu, gdy sos się zetnie i trochę urośnie.

7. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aż sos trochę opadnie.





1 komentarz:

  1. Robiłam podobny pudding tyle że z chałką, ale ten jest z pewnością zdrowszy !!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...