Składniki:
- chleb z otrębów (przepis tutaj)
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki rumu lub wódki
- 50g masła
- dżem porzeczkowy
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180C
2. Niewielkie naczynie żaroodporne nasmarować masłem.
3. W małej miseczce zalejcie rodzynki alkoholem i podgrzejcie w mikrofalówce przez około 1 minutę.
4. Cienki chlebek postarajcie się przekroić na pół i na trzy części, tak żeby powstało 6 „kromek”. Każdą część posmarować z jednej strony masłem i dżemem, złożyć kromki na pół i poukładać w naczyniu.
5. Jajka razem z cukrem, śmietanką i mlekiem dobrze wymieszać, (można mikserem lub trzepaczką), polejcie tym chleb i odstawcie na 10 minut. Wystające z sosu kawałki chleb posmarujcie masłem.
6. Po upływie czasu wstawić naczynie do piekarnika na około 40 minut albo do czasu, gdy sos się zetnie i trochę urośnie.
7. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aż sos trochę opadnie.
Robiłam podobny pudding tyle że z chałką, ale ten jest z pewnością zdrowszy !!
OdpowiedzUsuń