28 marca 2012

SADZONE JAJKA NA TOŚCIE


W sobotni poranek wstałam dość wcześnie i postanowiłam zrobić śniadanie. Ze zwykłej jajecznicy zrobiły się grzanki, potem jajka sadzone, sos i roszponka. Sadzone jajka było dość ciężko zrobić w równo okrągłych kształtach, przy smażeniu gdzieś się wylało i troszkę przypaliło, przy odkrawaniu nie chciały odejść od foremki, ale i tak było warto :).

Gotowe jajka na grzance zostały polane sosem musztardowym.

Ulubiona u nas roszponka, była dodatkowym składnikiem całego śniadania. Polana oliwą z nasion dyni (przywiezioną z Austrii), która ma bardzo charakterystyczny zapach, orzechowy posmak posmak i piękną zielono brązową barwę. 










Składniki (6 porcji):

- 6 kromek tostowego chleba 

- 6 jajek
- 60g miękkiego masła

Sos: 

- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka octu winnego

Sałata: 

- 100g roszponki
- 1 łyżka oliwa z nasion dyni
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu


Przygotowanie: 


1. Z kromek tostowego chleba wyciąć kółka o średnicy ok. 6-8 cm i podpiec w piekarniku na jasno złoty kolor.

2. Tosty posmarować z jednej strony masłem.

3. Do miseczki wlać oliwę z oliwek, oliwę z pestek dyni, ocet balsamiczny, sól i miód. Całość dokładnie wymieszać.

4. Patelnie posmarować resztą masła, podgrzać i smażyć jajka w okrągłej foremce o średnicy ok 6-8cm. Gdy jajka się zetną zdjąć z patelni i wyjąć z foremek.

5. W czasie smażenia jajek, w miseczce wymieszać na gładką masę majonez, masło, biały pieprz, musztardę, śmietanę i ocet.

6. Na talerzu ułożyć tost posmarowaną stroną do góry, na każdym z nich umieścić sadzone jajko. Polać sosem musztardowym. Listki roszponki ułożyć po drugiej stronie tosta i skropić wcześniej przygotowaną oliwą.







4 komentarze:

  1. Takie śniadanie ktoś mógłby mi zrobić i podać do łóżka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami marzenia się spełniają ;-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, ten sos... Skusilabym sie na takie sniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Intryguje mnie ten sos :) Musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...