13 marca 2012

JAJKA NA MIĘKKO Z KARMELEM


Przepis pochodzi z książki Michela Rouxa "Jajka". Bardzo ciekawe połączenie slodkiego karmelu z jajkiem. To połączenie pewnie będzie dla niektórych zaskakujące, tak jak dla nas, ale warto choć raz przyrządzić sobie takie śniadanie :-)





Jajka zamknięte w pojemniku z laską wanilii, przechodzą jej zapachem. Ziarna wanilii dodane do karmelu nadają niesamowitego smaku, a wszystko połączone zostaje z płynnym żóltkiem.

Dobre na wielkanocne jak i na sobotnie i niedzielne śniadanie. Dla osób lubiących słodycze, będzie to wspaniała potrawa. Być może trzeba będzie dogotować więcej jajek, bo takie śniadanie uzależnia!

Do karmelu dodajemy szczyptę soli, żeby nabrał ciekawego, słodko-słonego smaku.



Składniki, 4 porcje:

- 4 jajka
- 1 laska wanilii, przecięta wzdłuż
- 4 kromki chleba tostowego

sos karmelowy:

- 1oo g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny



Przygotowanie:


1. Jajka umieścić w szczelnym pojemniku z laską wanilii. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

2. Do głębokiego rondla z grubym dnem wsypać cukier i rozpuszczamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy nabierze koloru jasnego karmelu, zdjąć z ognia i dolać 100 ml wrzącej wody oraz sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy 2-3 minuty, do czasu aż nabierze konsystencji syropu. Na koniec dodajemy parę ziarenej z laski wanilii. Przelewamy do dzbanuszka i trzymamy w temperaturze pokojowej.

3. Kromki pieczywa kroimy w 2 cm słupki i zrumieniamy w piekarniku.

4. Jajka gotujemy na miękko, według upodobania. Gotowe przekładamy do kieliszków, jemy łyżeczką dodając karmel a słupki pieczywa maczając w żółtku.








11 komentarzy:

  1. Jestem gotowa na śniadanie. Można podawać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi smakowicie !!! a zdjęcia cudne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Za to śniadanko serwując z gorącą mokka z cynamonem ,dostałem stado słodkich buziaczków :D Skąd ja teraz zagrode wezmę ? :D :O

    OdpowiedzUsuń
  4. jajka na miękko bardzo lubię, choć z karmelem nigdy nie jadłam, jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne zdjęcia! ciekawa propozycja z tym karmelem choć ja osobiście wole tradycyjna wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. faktycznie ciekawe połączenie :-)
    Ale nie wiem czy bym się przekonała :)
    A zdjęcia przepiękne

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, ale połączenie! Nigdy bym na takie nie wpadła, czas spróbować karmelowych jajek! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jajka na miękko uwielbiam a twoje wyglądają idealnie, nietypowe połączenie ale z pewnością warte wypróbowania!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...