Zamiast czekolady dodajemy też rodzynki, żurawinę lub suszone wiśnie.
Ciasteczka te są bardzo cienkie i chrupiące. Tak jak tuiles, palmiery czy biscotti są idealne do poobiedniej herbaty. Można je również podać jako przekąskę późnym wieczorem, ze szklanką mleka.
Składniki (na 50-54 ciasteczka):
- 1 szklanka (90g) tradycyjnych płatków owsianych
- 1 szklanka (250g) cukru
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki (125g) roztopionego i ostudzonego masła
- 50g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. W jednej misce wymieszać płatki owsiane, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól a w drugiej ubić jajko z wanilią (tak żeby się tylko wymieszały).
2. Wlać rozbełtane jajko do płatków i dokładnie wymieszać, dodać masło i wymieszać do połączenia się składników.
3. Odstawić na 15-20 minut, mieszać od czasu do czasu.
4. Następnie wsypać pokrojone w drobne kosteczki czekoladę.
5. Nagrzać piekarnik do 170C i wyłożyć 2 blachy pergaminem, nabrać cisto łyżeczką i układać na przygotowanej blasze co 6 cm.
6. Piec po jednej blasze przez 8-12 minut, aż ciasteczka staną się złote.
7. Wyjąć z piekarnika i zsunąć papier z ciasteczkami na metalową kartkę, poczekać przez 5 minut aż stwardnieją, delikatnie odkleić pergamin i odłożyć ciasteczka na metalową kratkę, aby całkowicie wystygły.
UWAGA: szczelnie zamknięte możemy przechowywać przez 3 dni w temperaturze pokojowej.





Uwielbiam takie...a jeszcze w takiej scenerii...
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam je i robię podobne :)
OdpowiedzUsuńwyglądają genialnie! a jako miłośniczka owsianych różności - mogłabym takie ciasteczka podjadać o każdej porze dnia :)
OdpowiedzUsuńBo czasem to, co najprostsze, jest najpyszniejsze! Piekne zdjecia, az milo popatrzec.
OdpowiedzUsuńZa mną od jakiegoś czasu chodzą właśnie owsiane ciasteczka... Chyba skompletuję składniki i zabiorę się do pieczenia:)
OdpowiedzUsuńO mniam! od dawna mi się marzą takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńMam chęć na takie ciasteczka tylko mam pytanie kiedy dodac np owoce suszone?
OdpowiedzUsuńooo... przepraszam zapomniałam napisać, zaraz poprawię :) Jeżeli chodzi o dodatek w ciasteczkach to najlepiej dodać je po dwudziesto minutowym odstawieniu ciasta, żeby suszone owoce zbyt nie rozmiękły.
UsuńCiasteczka pyszne, cudne, idealne, tylko rozlały mi się bardzo.... a i tak pyszne i zostały zjedzone od razu. Pewnie to wina płatków bo dodałam zamiast klasycznych górskich - z lidla, a te są dużo mniejsze i może słabiej wchłaniają i stąd taki efekt. I tak pyszne, piekę ciastka owsiane prawie codzień w poszukiwaniu smaku ciastek z kawiarnii To Lubie w Warszawie - przepisu nie chcą zdradzić!!! , to prawie to :) Będę eksperymentować dalej.
OdpowiedzUsuńKażda kawiarnia, która ma w sprzedaży jakiekolwiek ciasta, nie chce zdadzać przepisu lub go nie zna :-) Nasze ciasteczka, po włożeniu do piekarnika również się "rozlały". Po upieczeniu były cieńkie i chrupiące i to było ich dużym atutem :-)
UsuńMoje "rozlały" się bardziej :-) , a pyszne i chrupiące były, dopóki były. Dziś drugie podejście - bo bardzo nam posmakowały :-)
Usuńpół szklanki cukru wystarczy aby były słodziutkie
OdpowiedzUsuńJa już nie wiem, to jest setny przepis na owsiane ciasteczka który próbuję. Jak zwykle wychodzą złotawe rozlane miękkie gluty o których zdjęciu w całości nawet nie ma mowy. Ja już nie wiem co ja źle robię, na pewno nie wyglądają jak te ze zdjęcia. Dziewczyny - ratujcie!
OdpowiedzUsuńhymm... musiałabyś podać dokładnie co robiłaś. Ponieważ trudno nam powiedzieć co wykonujesz nie tak. Jeśli trzymasz się przepisu powinno wyjść ok!
Usuńsupreme
OdpowiedzUsuńfear of god clothing
kyrie 8
kobe
gap yeezy
jordan shoes
off white hoodie
jordan shoes
kyrie 7 shoes
kyrie 6
vjkyu6782ce
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet