16 lutego 2012

DONATY - TŁUSTY CZWARTEK


Każdy w ten dzień zjada przynajmniej jednego pączka, smaży faworki a co niektórzy robią pączki domowej roboty. Co roku mówię sobie że zrobię takie pączki z dużo ilością marmolady :) bo w tych kupnych zawsze jest za mało. Niestety w tym roku, jak co roku paczki domowej roboty będą za rok :).
Teraz zrobiłam donaty, chrupiące, miękkie w środku, nie za słodkie z gałką muszkatołową.
Można posypać je cukrem pudrem, oblać roztopioną czekoladą lub lukrem, obtoczyć je również można w cukrze wymieszanym z cynamonem... Do tego można zrobić kawę z miodem, wanilią, spienionym mlekiem, espresso i zielona herbata.








 Składniki:

- 4 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka sproszkowanej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki stopionego masła
- 3/4 szklanki maślanki
- 3 jajka

Przygotowanie:

1. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i gałkę muszkatołową, całość dokładnie wymieszać.

2. W drugiej misce wymieszać masło, maślankę i jajka.

3. Mokre składniki wlać do suchych i dobrze wymieszać, aż składniki dobrze się połączą i powstanie zbite i wilgotne ciasto.

4. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm. Wycinać donaty foremką lub szklanką o średnicy ok. 7,5 cm, środek o średnicy ok. 1,5 cm.

5. W między czasie rozgrzać olej na średnim ogniu, nie powinniśmy rozgrzewać oleju zbyt szybko ponieważ może się spalić, donaty zaczynamy smażyć dopiero gdy olej będzie mocno rozgrzany w innym wypadku wchłoną dużo tłuszczu.

6. Donaty smażyć do czasu aż staną się złote i wypłyną na wierzch, należy je następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć dalej aż całe będą w kolorze złota.

7. Gotowe donaty umieścić na papierowym ręczniku.

8. Dekorować po wystygnięciu cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.







5 komentarzy:

  1. Cudowne pączki! Wyglądają smacznie, a zdjęcia piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja jestem zwolenniczką pączków bez nadzienia;)i choć zjadłam już dzisiaj chyba 3 pączki to twojego bym z pewnością nie odmówiła, jak dla mnie super!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wyglądają;) Bardzo apetyczne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majana, Dorotas30, DarkANGELika - dziękuję Wam :-) Jestem poza domem na feriach, nie jest łatwo gotować w nie swojej kuchni, ale staram się :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają obłędnie. Ja po wczorajszych 3 musiałam się nieźle wyskakać na zumbie, żeby nie mieć wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...