Kikka to sushi, które wyglądam przypomina nam trochę kluski śląskie z krewetkami (takie małe zrobiłyśmy) :-)
Natomiast Nigiri chyba większość już zna, można podawać np. z tuńczykiem, makrelą, węgorzem. My proponujemy ze szprotką, a dlaczego nie, smakuje równie dobrze jak pozostałe ryby. Może macie swoje wersje sushi?
Kikka
sushi w kształcie kwiatu chryzantemy
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu (113g)
- 100-150 ml wody
- 6 krewetek olbrzymich w pancerzach (ewentualnie więcej małych)
dressing octowy:
- 2 łyżki gotowego octu do sushi lub 1 łyżka octu ryżowego lub białego wina
- 1 łyżeczka cukru (2 łyżeczki, jeśli używasz octu winnego)
- 1/2 łyżeczki soli
marynata:
- 3 łyżki sake
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mirinu lub cukru
- 1 żółtko ugotowane na twardo
przybranie i dodatki:
- liście chryzantemy lub rzeżucha
- marynowany imbir
- sos sojowy
Przygotowanie ryżu:
1. Wypłukać ryż, kilkakrotnie wymieniając wodę, aż przestanie być mętna. Odstawić w sitku na co najmniej 30 minut, by ociekł. Absorbując wodę, ryż zmienia kolor na mlecznobiały.
2. Wsypać ryż do dużego, głębokiego rondla i zalać wodą. Przykryć i doprowadźić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień do minimum i używając drewnianej szpatułki, szybko zamieszać ryż. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 9-10 minut (aż woda zostanie wchłonięta a na wierzchu pojawią się bąbelki). Wymieszać ryż, tak aby spodnia warstwa znalazła się na górze i gotować dalej pod przykryciem przez 1 minutę. Zestawić z ognia i przykryty odstawić na 10 minut.
3. Jeśli nie mamy gotowego octu do sushi - trzeba wymieszać sól i cukier z octem ryżowym, aż się rozpuszczą.
4. Przełożyć ryż do miski (nie metalowej). Skropić dressingiem octowym, wymieszać i wlać resztę dressingu - nie mieszać. Szybko schłodź ryż wachlarzem, wciąż przekładając go szpatułką. Gdy będzie na tyle wystudzony, by wziąć go w rękę, można zacząć przygotowywać sushi.
Przygotowanie KIKKA:
1. Krewetki oczyścić z czarnych żyłek i usunąć głowy. Każdą krewetkę mocno zwinąć i spiąć wykałaczką. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty, aż pancerz stanie się jasnoczerwony. Odcedzić. Wyjąć patyczki, usunąć pancerz i każdą krewetkę przekroić wzdłuż na pół. W naczyniu połączyć składniki marynaty i zanurzyć w niej krewetki na 10 minut. Odcedzić.
2. Położyć krewetki zewnętrzną stroną do góry na arkuszu foli śniadaniowej o wymiarach 20x20 cm. Nałożyć na dłoń czubatą łyżkę ryżu i uformować małą kulkę. Położyć na krewetce i zawinąć w folię. Przycisnąć by otrzymać spłaszczoną gałkę. Czynność powtórzyć ze wszytskimi krewetkami.
3. Ugotowane żółtko przetrzeć przez gęste sitko. Przygotowane kulki z ryżu i krewetek ułożyć na półmisku. udekorowanym liśćmi chryzantemy lub rzeżuchy. Nałożyć troszkę żółtka na wierzch krewetek. Podawać z marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w małym naczyniu.
Nigiri z wędzoną szprotką
składniki na około 10 szt:
- 1/2 szklanki ryżu
- 1 łyżeczka czarnych ziaren sezamu (wcześniej uprażonych)
- 10 małych wędzonych szprotek
dodatki:
- wasabi
- 2 plastry limonki (pokrojone w wachlarzyki)
- sos sojowy
- marynowany imbir
Przygotowanie:
1. Przygotuj ryż jak w przepisie wyżej.
2. Na wilgotne dłonie nałóż łyżeczką porcję ryżu i uformuj podłużną "kluskę". Wierzchposmaruj odrobiną wasabi i połóż wędzoną szprotkę, lekko przyciśnij.
3. Udekoruj limonką. Podawaj z imbirem oraz sosem sojowym.
uwielbiam sushi.
OdpowiedzUsuńpodziwiam za odwagę, sama bym się nie podjęła xd
Karmel-itka - dzięki! za nim się odważyłyśmy, to trochę to trwało :-)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrazeniem... przezywam ostatnio fascynacje japonska kuchnia, ale na sushi nadal wole chodzic niz robic, wiec podziwiam was dziewczeta ;))
OdpowiedzUsuńmiss_coco - witaj! dzięki, same z siebie jesteśmy dumne, że odważyłyśmy się w końcu na sushi :-) Dlatego też, namawiamy również Ciebie na ten pierwszy raz! pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń