5 września 2011

BRIOSZKI Z RABARBAREM


Brioszki z rabarbarem i dżemem porzeczkowym, jeden ze wspaniałych przepisów z wykorzystaniem rabarbaru.
W oryginalnym przepisie zrobione są z dżemem truskawkowym, ale lepiej wykorzystać świeże owoce. Oryginalny przepis możecie znaleźć TUTAJ.
Chciałam te pyszne bułeczki zrobić na śniadanie dla mamy, lecz nie doczytałam przepisu, że trzeba czekać z wyrośnięciem ciasta. Więc to śniadanie przełożyło się na drugi dzień :):)
Są przepyszne, ale jedyną ich wadą jest to, że tyle trzeba czekać żeby je upiec :):):).
Rabarbar połączony z porzeczkowym dżemem smakuje doskonale, chyba tak samo dobrze jak z truskawkowym, przynajmniej mam takie podejrzenia :)
Zamierzam je zrobić jeszcze raz, może z jakimś innym nadzieniem?
Są naprawdę pyszne !! 













Składniki: 
- 250 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 4 płaskie łyżeczki cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 rabarbary
- dżem porzeczkowy


Przygotowanie: 
1. Do małej miseczki wsypać drożdże, wlać 5 łyżek ciepłej wody i dodać szczyptę cukru. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut – drożdże powinny się spienić.

2. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać spienione drożdże, sól, cukier i jajka. Wszystkie składniki wymieszać na jednolite ciasto, mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką. Wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (hakiem miksera lub ręką)

3. Do ciasta dodać masło (po kawałku), mieszając lub miksując hakiem miksera. Szybko dodać następne kawałki masła i dokładnie wymieszać, tak aby ciasto było jednolite i gładkie.

4. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i ½ godziny, po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

5. Ciasto uderzyć pięścią, przemieszać, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, maksymalnie ciasto można trzymać w lodówce przez 12 godzin. Im ciasto jest bardziej schłodzone tym lepiej z nim pracować.

6. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Ciasto podzielić na około 8 kawałków. Uformować z nich kule. Blaszkę posmarować olejem i położyć kuleczki z ciasta, lekko przycisnąć na środku każdej kulki, tak aby powstało wgłębienie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i ½ godziny.

7. W międzyczasie pokroić rabarbar na plasterki. Gdy ciasto wyrośnie, w tak zwany koszyczek nałożyć łyżeczkę lub dwie dżemu i na wierzch umieścić po 4-6 kawałków rabarbaru.

8. Piekarnik nagrzać do 190°C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor przez około 20 minut. Bułeczki wyjąć na kratę i pozostawić do wystygnięcia.





3 komentarze:

  1. chyba się skuszę... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam jedno pytanie co do tego przepisu. W 8. punkcie piszesz, żeby ,,wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem''. Czyli że do przepisu potrzebne są 3 jajka- 2 do ciasta i 1 na wierzch bułeczek, czy 4 jajka - 3 do ciasta i czwarte na wierzch?? Przepraszam za to pytanie ale jestem nowicjuszką w pichceniu i nie chciałabym spaprać tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta należy dodać 3 jajka, czwarte należy rozbełtać w miseczce i nim posmarować bułeczki. Przepisy na brioszki nie należą do szybkich i łatwych, ale po upieczeniu są naprawdę przepysznę :). Życzę powodzenia i proszę o komentarz czy wyszły :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...