5 września 2011

KREM Z BROKUŁÓW


Zielony krem z brokuła z dodatkiem czosnku, cebuli, oliwy z oliwek i tymianku. Prosty krem dla całej rodziny. Jeszcze ciepły wlany do termosu nadaje się na piknikowe wyjazdy.

Szybka w przygotowaniu i smaczna zupa brokułowa...!!! 









Składniki na 4 porcje: 

- 1 brokuł
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 cebula
- kilka gałązek tymianku
dodatki: bagietka (może być podpieczona) posmarowana serkiem topionym.



Przygotowanie: 

1. Brokuła opłukać, odciąć różyczki i włożyć do garnka. Zalać 3-4 szklankami wody, posolić i gotować do miękkości.

2. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i poddusić na maśle.

3. Ugotowanego brokuła zmiksować w blenderze z tymiankiem, oliwą z oliwek, cebulą, czosnkiem i pieprzem. W razie potrzeby doprawić. Jeszcze ciepły krem wlać do miseczek, podawać z białym pieczywem.


UWAGA! 
* Uważać aby brokuła nie rozgotować, ponieważ straci swój piękny kolor.
** Jeśli będziecie chcieli podać ciepłą zupę później, uważajcie aby jej nie zagotować.




















4 komentarze:

  1. Lubię, lubię, bardzo lubię!
    Uściski Dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kucharnia
    Witaj! Dziękujemy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo, bardzo lubię takie kremy :)

    Śliczne zdjęcia, jak zawsze - takie czyste i proste. Lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Baaardzo apetycznie się prezentuje :) Z bułeczką....mniam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...