Zielony krem z brokuła z dodatkiem czosnku, cebuli, oliwy z oliwek i tymianku. Prosty krem dla całej rodziny. Jeszcze ciepły wlany do termosu nadaje się na piknikowe wyjazdy.
Szybka w przygotowaniu i smaczna zupa brokułowa...!!!
Szybka w przygotowaniu i smaczna zupa brokułowa...!!!
- 1 brokuł
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 cebula
- kilka gałązek tymianku
dodatki: bagietka (może być podpieczona) posmarowana serkiem topionym.
Przygotowanie:
1. Brokuła opłukać, odciąć różyczki i włożyć do garnka. Zalać 3-4 szklankami wody, posolić i gotować do miękkości.
2. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i poddusić na maśle.
3. Ugotowanego brokuła zmiksować w blenderze z tymiankiem, oliwą z oliwek, cebulą, czosnkiem i pieprzem. W razie potrzeby doprawić. Jeszcze ciepły krem wlać do miseczek, podawać z białym pieczywem.
UWAGA!
* Uważać aby brokuła nie rozgotować, ponieważ straci swój piękny kolor.
** Jeśli będziecie chcieli podać ciepłą zupę później, uważajcie aby jej nie zagotować.
** Jeśli będziecie chcieli podać ciepłą zupę później, uważajcie aby jej nie zagotować.
Lubię, lubię, bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńUściski Dziewczyny:)
Kucharnia
OdpowiedzUsuńWitaj! Dziękujemy :-)
Bardzo, bardzo lubię takie kremy :)
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia, jak zawsze - takie czyste i proste. Lubię :)
Baaardzo apetycznie się prezentuje :) Z bułeczką....mniam!
OdpowiedzUsuń