Lemoniada cytrynowa, idealnie orzeźwiająca w upalne dni, sprawdza się na pikniki i przyjęcia. Dużo cytryny, woda, cukier i mięta dająca wspaniały smak. Nic więcej nie trzeba :-)
- 3 cytryny (umyte, sparzone i z odciętymi końcówkami)
- 1 l wody (można użyć gazowanej lub niegazowanej)
- 100 g cukru
- 2 gałązki mięty do smaku
- kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
1. Cytryny pokroić na grube kawałki i włożyć do blendera. Zasypać 1/3 cukru i wlać zimną wodę tak aby zakryła cytryny. Całość zmiksować i przecedzić, oddzielając sok od pulpy owocowej (nie wyrzucamy).
2. Pulpę zasypujemy połową pozostałego cukru, zalewamy wodą i miksujemy. Odcedzamy i łączymy z wcześniejszym sokiem.
3. Do uzyskanego soku dodajemy pozostały cukier, kostki lodu, wodę i wlewamy do butelki. Wkładamy mietę, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Potrząsając od czasu do czasu butelką, by cukier się rozpuścił.
I w jakich pięknej butelce podane! Super!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńorzeźwienie pierwsza klasa!