9 sierpnia 2011

DESER TRUSKAWKOWY




Czas na letni smakołyk. Mimo tej brzydkiej pogody za oknem, deszczem który pada całą dobę i temperatury poniżej +20 C, u nas goszczą letnie owoce i warzywa. Z owoców zrobiłyśmy ładnie prezentujący się i smakowity deser :-) 



Deser truskawkowy jest dla tych, którzy szybko chcą przyrządzić coś słodkiego.
Biszkopt - mieszamy wszystkie składniki w misce, wlewamy do formy i gotowe.
Truskawki - myjemy, odkrajamy szypułki i kroimy na ćwiartki.
Ostatnia jest bita śmietana i chyba każdy wie, jak prosto jest ją zrobić.
Więc, co tu dużo mówić, ten deser jest po prostu pyszny w swojej prostocie :-)








SKŁADNIKI:

- biszkopt, przepis TUTAJ
- 180g kremówka 36%
- 3 łyżki cukru pudru (jeżeli wolicie bardziej słodką dodajcie więcej cukru)
- ok 500 g truskawek



PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotować biszkopt według przepisu. W między czasie truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Śmietankę ubić i dodać cukier puder.

2. Upieczony biszkopt ostudzić na kracie. Następnie porwać na małe kawałeczki i wsypać do naczynia np. szklanek. Przekładać na zmianę z bitą śmietaną i truskawkami







2 komentarze:

  1. Eton mess w wersji biszkoptowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiękne zdjęcia.
    i wspaniały deserek. lekki i pełen świeżych owoców.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...