19 sierpnia 2011

BISZKOPTY Z BITĄ ŚMIETANĄ, SERKIEM I JAGODAMI


Znacie te chwile kiedy ma się ochotę na coś słodkiego? Zapewne tak :-) My pod wpływem takiej chwili przygotowałyśmy ten deser ze składników, które akurat miałyśmy pod ręką. Deser ten można by nazwać a la tiramisu, lecz ktoś mógłby powiedzieć że to za duże słowo, ponieważ przygotowanie różni się trochę od klasycznego tiramisu. Tak więc zostańmy przy biszkoptach, śmietance i jagodach :-) 


Szybkie przygotowanie daje nam możliwość przygotowania tego deseru w ostatniej chwili. W przepisie jest aby odczekać i schłodzić deser przez około 3 godziny. Będąc z Wami szczere nie odczekałyśmy tego czasu, deser zniknął znacznie szybciej :-)


Składniki na 3 porcje:
 
- 100-150 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych
- 2 łyżki cukru pudru
- 100-150 ml śmietanka kremówka (bardzo zimna)
- 150-200 g serka mascarpone (o temperaturze pokojowej)
- ½ szklanki zaparzonej kawy (2 łyżeczki rozpuszczalnej)
- około 200 g jagód


Przygotowanie:
 
1. Przygotować 3 pucharki wysokość około 10 cm, średnica około 3-4 cm. Deser można również przygotować w jednej większej formie a przed podaniem nakładać do pucharków. (jednak naszym zdaniem ładniej będzie wyglądać przygotowany dla każdego osobno.

2. Zaparzyć kawę i ostudzić. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę (nie ubijać zbyt długo ponieważ może się „zwarzyć”), dodając na koniec cukier puder. Serek mascarpone delikatnie połączyć z ubitą śmietanką.

3. Biszkopty zanurzać na chwilę w kawie (uważać aby nie moczyć zbyt długo, staną się wtedy zbyt miękkie) i ułożyć na dnie pucharka. Przykryć łyżką kremu i posypać jagodami. Czynność powtarzać do zapełnienia pucharków. Deser schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. Wierzch można ozdobić jagodami i gałązką czerwonej porzeczki.








7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...