21 kwietnia 2011

SOS SZWAJCARSKI WINEGRET


Sos szwajcarski doskonale pasuje do sałat (rukoli, roszponki, sałaty lodowej czy cykorii). Pierwszy raz zobaczyłam, że do sosu sałatkowego można wykorzystać żółtko. Było to dla mnie troszkę dziwne, ale sos jest naprawdę smaczny :):)

Zamiast oleju arachidowego można użyć zwykłej oliwy (jeśli macie w domu olej i oliwę, wybierzcie olej arachidowy) sos wychodzi równie smaczny.







SKŁADNIKI: 


- 20g drobno posiekanej szalotki
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego i posiekanego
- szczypta cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka maggi w płynie
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 6 łyżek oleju arachidowego
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól i świeżo zmielony pieprz


PRZYGOTOWANIE: 
1. Wszystkie składniki oprócz oleju, octu, soli i pieprzu umieścić w misce.

2. Dokładnie wymieszać trzepaczką przez minute lub dwie, następnie wlać olej arachidowy ciągłą stróżką, cały czas roztrzepywać masę.

3. Na końcu dodać ocet winny, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.











8 komentarzy:

  1. Macie niezwykłe przedświąteczne tempo ;).
    Rzeczywiście ciekawy pomysł. I pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię winegret zupełnie inaczej, ale z chęcią wypróbuję Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Holga:
    Tak idziemy jak burza :):)

    Fuchsia:
    tak winegret robi się inaczej, ale jak sama nazwa wskazuje jest to szwajcarski winegret, więc trochę jest inny ;)
    A i taka mała poprawka nie Twoją a Waszą :):)

    pozdrawiamy Was

    OdpowiedzUsuń
  4. Szwajcarskiemu pochodzeniu potraw ufam :) I notuję Wasz przepis. Pozdrawiam kolektyw ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. z pewnością go wykorzystam ;]

    Wesołych jajek i smacznych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajny nagłówek macie, dziewczyny!:D
    Wszystkiego najlepszego życzę na te święta!
    pyszności na stole oraz wielu okazji do radości :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...