21 kwietnia 2011

JAJKA Z RUKOLĄ I SEREM PLEŚNIOWYM





Dzisiaj trochę sporo podajemy przepisów, ze względu na to że ja mam wolne i mogę się tym zająć i też ze względu na zbliżające się święta, a w Wielkanoc jajka to podstawa :):) 

Podałyśmy już ptysie i ptysiowe kanapeczki oraz jak gotować jajka. 

Teraz przyszła kolej na bardzo szybką przystawkę. Prosta, szybka i bardzo smaczna. Ugotowane jajka na półtwardo, do tego trochę pokruszonego sera pleśniowego, całość położona na liściach rukoli, wszystko to oblane sosem szwajcarskim winegret, mniam mniam....
Jedliśmy to na kolacje, lekkie i szybkie, doskonale nadaje się również na wielkanocną przystawkę :):)








SKŁADNIKI: 
- 400g listków rukoli
- 4 średnie jajka
- 100g sera pleśniowego
- 6 łyżek szwajcarskiego sosu winegret - przepis TUTAJ




PRZYGOTOWANIE: 
1. Rukolę umyć w zimnej wodzie, osuszyć i trzymać w zimnym miejscu.

2. Skropić ją sosem winegret i rozłożyć na 4 talerze.

3. Jajka ugotować na półtwardo – przepis TUTAJ – i obrać je ze skorupek.

4. Przekroić je wzdłuż na ćwiartki i ułożyć na sałatce z rukoli.

5. Na samym końcu posypać serem pleśniowym.












1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...