Podałyśmy już ptysie i ptysiowe kanapeczki oraz jak gotować jajka.
Teraz przyszła kolej na bardzo szybką przystawkę. Prosta, szybka i bardzo smaczna. Ugotowane jajka na półtwardo, do tego trochę pokruszonego sera pleśniowego, całość położona na liściach rukoli, wszystko to oblane sosem szwajcarskim winegret, mniam mniam....
Jedliśmy to na kolacje, lekkie i szybkie, doskonale nadaje się również na wielkanocną przystawkę :):)
SKŁADNIKI:
- 400g listków rukoli
- 4 średnie jajka
- 100g sera pleśniowego
- 6 łyżek szwajcarskiego sosu winegret - przepis TUTAJ
PRZYGOTOWANIE:
1. Rukolę umyć w zimnej wodzie, osuszyć i trzymać w zimnym miejscu.
2. Skropić ją sosem winegret i rozłożyć na 4 talerze.
3. Jajka ugotować na półtwardo – przepis TUTAJ – i obrać je ze skorupek.
4. Przekroić je wzdłuż na ćwiartki i ułożyć na sałatce z rukoli.
5. Na samym końcu posypać serem pleśniowym.
boskie! moje ulubione skladniki!
OdpowiedzUsuń