20 kwietnia 2011

PTYSIOWE KANAPECZKI


Dzisiaj ptysie i jajka na trochę inny sposób. Jajka ugotowane na twardo i małe ptysie jako takie „kanapeczki”. Przepis równie prosty i szybki, nadający się na przekąskę lub przystawkę wielkanocna jak i też na zwykłą kolacje czy też śniadanie. Dokładnych proporcji wam nie podamy bo wszystko zależy od tego jakiej wielkości zrobiliście ptysie i ile ich chcecie.







SKŁADNIKI

- serek ziołowy (np. almette - przynajmniej w tym stylu)
- duża rzodkiewka
- kiełki rzodkiewki
- liście rukoli
- jajko
- ptysie - przepis TUTAJ






PRZYGOTOWANIE: 


1. Rzodkiewkę pokroić w plastry.

2. Jajko ugotować na twardo i również pokroić w plastry – przepis na ugotowanie jajka na twardo TUTAJ

3. Ptysie przekroić poziomo na pół.

4. Górną i dolną część ptysiów posmarować serkiem ziołowym.

5. Zaczynając od dolnej części ptysiów kolejno kłaść rzodkiewkę, listek rukoli, ugotowane jajko i kiełki rzodkiewki, całość przykryć górną częścią ptysia.









9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...