20 kwietnia 2011

PTYSIOWE KANAPECZKI


Dzisiaj ptysie i jajka na trochę inny sposób. Jajka ugotowane na twardo i małe ptysie jako takie „kanapeczki”. Przepis równie prosty i szybki, nadający się na przekąskę lub przystawkę wielkanocna jak i też na zwykłą kolacje czy też śniadanie. Dokładnych proporcji wam nie podamy bo wszystko zależy od tego jakiej wielkości zrobiliście ptysie i ile ich chcecie.







SKŁADNIKI

- serek ziołowy (np. almette - przynajmniej w tym stylu)
- duża rzodkiewka
- kiełki rzodkiewki
- liście rukoli
- jajko
- ptysie - przepis TUTAJ






PRZYGOTOWANIE: 


1. Rzodkiewkę pokroić w plastry.

2. Jajko ugotować na twardo i również pokroić w plastry – przepis na ugotowanie jajka na twardo TUTAJ

3. Ptysie przekroić poziomo na pół.

4. Górną i dolną część ptysiów posmarować serkiem ziołowym.

5. Zaczynając od dolnej części ptysiów kolejno kłaść rzodkiewkę, listek rukoli, ugotowane jajko i kiełki rzodkiewki, całość przykryć górną częścią ptysia.









7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł ! Ptysie robiłam dopiero raz, ale prędzej cy później musiały doczekać się powtórki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale są śliczne! :) aż żal zjadać...

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysl z takimi ptysiowymi kanapeczkami:)
    a zdjecia jak zawsze piekne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam robić ptysie. Nie, wcale nie jeść - ale robić :) Bo masa powoli odparowuje, robi się jak plastelina :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie i inspirująco na tym blogu.
    Zaglądam na niego codziennie.
    Gratuluję pomysłów.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...