20 kwietnia 2011

CIASTO PTYSIOWE




Ptysie, tak mało się je robi, a są takie smaczne i proste do wykonania, ciekawe dlaczego?
Przepis na ptysie jest bardzo, bardzo prosty, wystarczy pomieszać trochę łyżką w garnku, podgrzać, coś wsypać i praktycznie gotowe. Zazwyczaj się widzi w programach kulinarnych jak robią ptysie, wyciskają na blachę ciasto z rękawa cukierniczego (szprycy), jeżeli ktoś go nie ma, może wziąć woreczek foliowy i odciąć róg, nałożyć ciasto zawinąć i można wyciskać. A dla tych którzy nie chcą się bawić w jakieś woreczki jest dozwolone nakładanie z łyżeczki, choć nie są tak efektowne. :)








SKŁADNIKI

- 125 ml mleka
- 100g pokrojonego w kostkę masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 150g mąki
- 4 średnie jajka
- glazura z jajka (1 jajko ubite z 1 łyżką mleka)
- 125 ml wody


PRZYGOTOWANIE: 

1. Do rondla wlać mleko i wodę dodać masło, sól i cukier.

2. Wstawić na mały ogień. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z palnika.

3. Powoli wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy.

4. Rondel postawić na ok. minutę na średni ogień, mieszać bez przerwy, żeby podsuszyć ciasto. Następnie przełożyć je do miski

5. Dodać pojedynczo jajka, ubijać je drewnianą łyżką, aż się połączą. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa, na tyle gęsta, by wyciskać ją szprycą.

6. Na wyłożonej pergaminem blasze formować małe kopczyki za pomocą szprycki z końcówką o średnicy 1 cm, wyciskać je w naprzemiennych rzędach.

7. Posmarować po wierzchu glazurą z jajka i lekko przycisnąć widelcem.

8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 minut, aż będą suche i chrupiące, ale miękkie w środku. Studzić je na kracie.


UWAGA: jeśli ciasta ptysiowego nie zużywamy od razu, trzeba je polać po wierzchu glazurą z jajka, żeby nie zaschło!




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...