18 kwietnia 2011

BABKA – ZEBRA Z WIŚNIAMI I TYMIANKIEM


Babka kojarzy nam się z Wielkanocą. Drożdżowa, piaskowa z rodzynkami, bakaliami z lukrem, cukrem pudrem itd. jest wiele rodzajów babek. Tym razem zaproponujemy Wam babkę zebrę, polaną czekoladą i podaną z sosem wiśniowym :-) Nadaje się na wielkanocny stół po pysznym śniadaniu jak i w zwykły dzień po obiedzie.

Słodkie ciasto waniliowo czekoladowe, z dodatkiem kwaskowatych wiśni i aromatycznego tymianku... Czyż nie brzmi kusząco :-) 









Składniki 


ciasto: 
- 1 szklanka oliwy
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 ½ szklanki cukru
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 łyżki mąki
- 300g wiśni mrożonych (jeśli chcemy zrobić sos wiśniowy dodatkowo 100g)
- 5-6 sporych gałązek tymianku
- bułka tarta do posypania foremki
- ekstrakt waniliowy
- masło do wysmarowania foremki


polewa czekoladowa: 
- 2 łyżeczki masła
- tabliczka czekolady 100g



Przygotowanie: 

1. Jajka utrzeć z cukrem.

2. Dodać oliwę, wodę gazowaną, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.

3. Wymieszane ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.

4. Do obu części ciasta, dodać po połowie tymianku i wiśni oprószonych mąką, wymieszać.

5. Foremkę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką.

6. Ciasto wlewać na zmianę, raz jasne raz ciemne.

7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-40 min.


Polewa czekoladowa:

 1. W garnuszku rozpuścić masło.

2. Czekoladę połamać w kostkę i dodać do roztopionego masła.

3. Trzymać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając.

4. Gdy ciasto wystygnie, polać czekoladą i pozostawić do wystygnięcia.


Sos wiśniowy: 
100g wiśni wsypać do bleandera, dodać 3 łyżki jogurtu, 2 łyżki cukru. Całość zmiksować.

Uwaga: gdyby sos był za gęsty dodać trochę mleka.











6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...