4 marca 2011

FAWORKI


Tłusty czwartek. Wszyscy o tym zapominają. Kolega w trakcie lekcji zbierał kasę na pączki, na przerwie poszedł do sklepu i kupił 20 pączków. Kupowaliśmy pączki na ostatnią chwile bo wszyscy zapomnieli o tłustym czwartku.

Ja z mamą, jakieś 2 tygodnie temu rozmawiałam żeby zrobić własne pączki z marmoladą, ale oczywiście zapomniałyśmy. Niestety trochę się spóźniłyśmy chrusty i pączki wiedeńskie (gniazdka) były robione wczoraj z pomocą Babci :) Na ostatnią chwilę, ale jakie świeże i pyszne. Na szczęście tłusty czwartek już za nami uff...

A może tak w weekend skusić się na chrupiące faworki? 










Składniki: 


- 2 szklanki mąki
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1/3 szklanki piwa
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, może być również olej lub Planta)


Przygotowanie:
 
1. Wszystkie składniki razem wyrobić (w maszynie lub ręcznie). Gotowe ciasto podzielić na części. Każdą rozwałkować na cienkie placki. Pociąć na 3-4 cm paski następnie na 8-10 cm kawałki. Na każdym kawałku, pośrodku zrobić nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec paska.

5. Tak przygotowane faworki wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy na złoty kolor z jednej i z drugiej strony.

6. Usmażone faworki posypujemy cukrem pudrem.


UWAGI: 
* Tłuszcz musi być na tyle gorący aby faworki po włożeniu zaczęły się smażyć. Koniecznie w trakcie smażenie zmniejszcie ogień aby tłuszcz i oczywiście faworki się nie spaliły.










3 komentarze:

  1. A ja faworki uwielbiam, mimo, że u mnie w domu tylko ja jestem ich zwolennikiem. Są super i warte tego czsu przy smażeniu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...wyglądają mega apetycznie :)))Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, pierwszy raz spotykam się z piwem w faworkach, czy nie zmienia ono bardzo smaku? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...