Tosty francuskie, u nas robi tata, zawsze, zawsze, zawsze!!!
Nikt nawet nie bierze się za przyrządzenie tego śniadaniowego przysmaku. Ja z mamą uważamy że tata robi je najlepiej, i nie ma co próbować zrobić je tak samo. Zawsze jedliśmy je z dżemem, oczywiście truskawkowym. Ostatnio jemy z owocami, zawsze na słodko. Od jakiegoś czasu jemy posmarowane majonezem, na to plaster wędliny i sera. Na wierzch kawałek pomidora i liść sałaty. Na ostro równie smaczne jak i na słodko.
To przepyszne sniadanko kojarzy mi się z weekendem, a dokładnie z sobotą, rzadko kiedy jemy je w inny dzień tygodnia :)
To śniadanie bedzie równie smaczne i trafione na sniadanie walentynkowe, zaskoczymy ukochaną osobę, podając jej rano talerz tostów z dżemem, kubkiem kawy i rożkiem pachnących kwiatków.
- kromki białego chleba tostowego
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
- masło lub oliwa z oliwek do smażenia
na wierzch (do wyboru):
- grejpfrut
- plastry szynki parmeńskiej
- ser żółty
- sałata
- miód
- cukier puder
- dżem
Przygotowanie:
1. Jajka wbić do głębokiego talerza i rozbełtać widelcem razem z dodanym mlekiem i szczyptą soli.
2. Kromki pieczyw maczać w przygotowanych jajkach i kłaść na rozgrzany olej.
3. Smazyc na rumiano z obu stron.
4. Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.