24 lutego 2011

PORRI GRATINATI - ZAPIEKANE PORY


„W gruncie rzeczy potrawa jest tak prosta, że trudno mi sporządzić przepis. Można ją przygotować z dowolną rośliną z rodziny liliowatych dostępnych na rynku: z porem, szalotką, cebulą lub też z ich kombinacją. Zapiekankę można przyrządzić i podać w formie przekąski, w osobnych miseczkach, z chrupiącą skorupką i kremowym wnętrzem. Ja jednak najczęściej nakładam ją na ciepłe talerze wielką łyżką prosto z mojego starego owalnego garnka do zapiekanek. Na tak podane porri kładę świeżo grillowaną wołowinę albo wieprzowinę, żeby mięsne soki spłynęły na potrawę, dzięki czemu składniki wzajemnie podkreślają swoje walory.” 

„Tysiąc Dni w Wenecji” Marlena De Blasi 




Zrobiłyśmy dokładnie według przepisu, dodając wódkę. Jednak następnym razem zamiast wódki dodałyśmy białe wino i ta wersja zdecydowanie bardziej nam odpowiadała.
Zapiekane pory są doskonałe w połączeniu ze smażonym lub pieczonym mięsem.
Idealne jako dodatek.






Składniki: 

- 2 duże pory
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu
- 2 łyżeczki wódki (można zastąpić białym winem)
- 2/3 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka niesolonego masła


Przygotowanie: 

1. Pory dokładnie opłukać i oczyścić. Odciąć zielone liście. Pokroić w plasterki.

2. Do dużej miski wrzucić serek mascarpone, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, wódkę i dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokrojone pory i za pomocą dwóch widelców wymieszać tak, aby masa równomiernie pokryła wszystkie pory.

3. Naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie masłem. Przełożyć wymieszane z masą pory. Posypać całość startym parmezanem.

4. Piec przez ok 30 minut w temperaturze 200ºC. Do uzyskania złocistej skorupki. 






18 komentarzy:

  1. Dziewczyny Zdolne, pory uwielbiam, ale JESZCZE nie zapiekałam. Czas to zmienić:) Też dodam białe wino - pasuje:)
    Pozdrawiam Was ciepło i serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Połówek przepada za porami! Może przygotuję mu taką porową ucztę? :D
    Trzymajcie się cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pory:) Twój przepis już jest na mojej liście do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajne są te pory, takie niecodzienne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Marlena de Blasi :) No to już wszystko jasne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wyglądają... A książki Marleny, to ja bardzo chcę przeczytać. Wydają się być magicznymi...

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. oooo zapiekane pory? brzmi smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ewelajna
    można zrobić z porów jak z cebuli. My wykorzystałyśmy pory no i zdecydowanie wino :)

    Russkaya
    a na pory kawałek pieczonego mięsa... tak by soki spłynęły na pory :)

    Kara
    My również je lubimy i zachęcamy do wypróbowania ;)

    asieja
    dzięki!

    Kasia
    Książka znalazła się u nas dzięki recenzji mamy/babci, a chodziło przede wszystkim o potrawy :)

    Zaytoon
    Prosimy, daj znać jak się uda Tobie przeczytać inną jej książkę :)

    Emma
    o tak smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubie takie jedzonko:) Wasza zapiekanka wyglada smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pory uwielbiam. Najbardziej w tarcie, ale też z kurczakiem duszone. Te z pewnością też mi zasmakują :) i chyba od razu z białym winem zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takie niedocenione u nas warzywo ten por. zazwyczaj przyćmiewają go inne zdrowe korzonki w paczce włoszczyzny. a on taki wyśmienity solo i w roli głównej... ponoć (uwaga panowie) doskonały na potencję! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie! Pory, cebula - ubóstwiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nic podobnego nie jadłam, ale wygląda pysznie. Chętnie sprobuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czysta przyjemność Was odwiedzać. Czuje się miłość, pasję i zapach przyrządzanych potraw, które zawsze prezentują się bosko.

    Pozdrawiam serdecznie zgrany duet:)
    Bea

    OdpowiedzUsuń
  15. Wasz blog oczarował nas, odkąd pierwszy raz tu zajrzałyśmy. Dziękując za wspaniałe pomysły i optymistyczne podejście do gotowania chciałybyśmy przyznać Wam wyróżnienie. Po jego odbiór zapraszamy do nas:
    http://designnastole.blogspot.com/2011/02/wyroznienie.html
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. A jak u Was jest cudnie!!! Zaraz musze dodać Was do ulubionych blogów!! I zapraszam serdecznie do siebie :)) Buziaki
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  17. aga - my również lubimy :)

    amarantko - o tak lepsze wino i tą wersję polecamy

    enchocolatte - no proszę zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć :) dzięki!

    Kubełek Smakowy - dzięki :)

    Marta - zawsze warto czegoś nowego spróbować :)

    bea - dziękujemy!!! i witamy :)

    Anna & Natalia - dziewczyny jesteście niesamowite bardzo dziękujemy!!!

    Joanna Węgrzynowska - dziękujemy! już byłyśmy i na pewno tam wrócimy nie raz :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...