Kiedy pytamy, jaką zrobić dzisiaj zupę, z różnych stron otrzymujemy odpowiedzi. Każdy wybiera i mówi tą co najbardziej lubi jeść. U nas jest kilka stałych i ulubionych. Po pomidorowej czas na... krupnik.
Można go zrobić na wywarze z piersi kurczaka lub skrzydełek, wtedy będzie bardzo delikatny. Jeśli nie jadacie mięsa, można zrobić na samych warzywach z dodatkiem masła. Innym razem, kiedy gotujemy np. golonkę, wywar z niej również idealnie sprawdza się w krupniku. Zupa jest wtedy cięższa, ale ile można jeść delikatnych rzeczy :) W zimie jest czas na rozgrzewające zupy.
Gotując krupnik niech Was nie zwiedzie mała ilość kaszy, pamiętajcie, że kasza podczas gotowania pęcznieje i jej ilość się podwaja. Tak więc proponujemy na 2 litry wody wsypać ½ szklanki kaszy.
A jeśli macie w domu suszone grzybki, dodajcie parę, podkreślą smak zupy i dodadzą pięknego aromatu.
Tak więc czas do kuchni...
ps. A jakie Wy lubicie i najczęściej przyrządzacie zupy?
Można go zrobić na wywarze z piersi kurczaka lub skrzydełek, wtedy będzie bardzo delikatny. Jeśli nie jadacie mięsa, można zrobić na samych warzywach z dodatkiem masła. Innym razem, kiedy gotujemy np. golonkę, wywar z niej również idealnie sprawdza się w krupniku. Zupa jest wtedy cięższa, ale ile można jeść delikatnych rzeczy :) W zimie jest czas na rozgrzewające zupy.
Gotując krupnik niech Was nie zwiedzie mała ilość kaszy, pamiętajcie, że kasza podczas gotowania pęcznieje i jej ilość się podwaja. Tak więc proponujemy na 2 litry wody wsypać ½ szklanki kaszy.
A jeśli macie w domu suszone grzybki, dodajcie parę, podkreślą smak zupy i dodadzą pięknego aromatu.
Tak więc czas do kuchni...
ps. A jakie Wy lubicie i najczęściej przyrządzacie zupy?
Składniki:
- wywar z mięsa (zamiast wywaru można dodać ok. 300-400 g mięsa z kością lub skrzydełka)
- ok. 2 l wody
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej
- 4 ziemniaki
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- kawałek selera
- cebula
- suszone grzybki do smaku (niekoniecznie)
- 4 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Do garnka wlać wodę, włożyć wcześniej opłukane mięso (jeśli jest w sporym kawałku, pokroić w 2-3 cm kostkę, jeśli macie skrzydełka włóżcie w całości). Zagotować, zmniejszyć ogień, zebrać szumowiny. Gotować aż mięso będzie prawie miękkie.
2. Warzywa obrać, umyć i pokroić w plastry lub kostkę. Dodać do wywaru razem z kaszą, grzybkami i przyprawami. Gotować aż warzywa razem z mięsem będą miękkie.
3. Na koniec, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerze, posypać natką pietruszki.




A ja też dzisiaj zrobiłam krupnik na obiad, składniki identyczne, tylko na wywarze warzywnym. Pycha:)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia, pozdrawiam!
Mm_ajko
OdpowiedzUsuńPewnie był tak samo apetyczny jak nasz :)
Dziekujemy :)
Zupy to moja ulubiona część obiadu.
OdpowiedzUsuńPierwsza tak jak u Was oczywiście pomidorowa!
(zaraz przeczytam jak ją robicie - o ile to gdzieś tu jest:)
Krupnik też może być, ale nigdy nie robiłam z zielem i liściem laurowym. Muszę spróbować.
W ogóle muszę spróbować zrobić coś z Waszych przepisów. Ciekawa jestem Waszych smaków.
Pozdrawiam
Li mamy niestety tylko jeden przepis, ale już na dniach wejdzie drugi, na zupę pomidorową :)
OdpowiedzUsuńCo liści laurowych my dodajemy ich dosyć sporo nie tylko do krupniku, bardzo lubimy ich smak.
Zachęcamy do wypróbowania i czekamy na opinię (których zawsze jesteśmy ciekawe)
pozdrawiamy
I love soups especially the vegetable ones! Yours looks great!
OdpowiedzUsuńkrupnik, to ja też zawsze u mamy jadam :D
OdpowiedzUsuńco do ulubionych zup to pomidorowa króluje, czasem ustępuje ogórkowej lub takiej "śmieciówce" z młodych warzyw. No i oczywiście krupnik mamusi :)
pozdrawiam ciepło!
bardzo lubie krupnik:) i wlasnie wczoraj zjadlam ostatnia miseczke tej pysznej zupki:)
OdpowiedzUsuńU mnie ulubione zupy zmieniają się razem z porami roku. W lecie królują jarzynowe zupy ze młodych warzyw doprawiane świeżą szałwią, bazylią i oregano, w zimie może to być cebulowa a grzankami lub japońska misoshiru, na jesień za to przychodzi pora na zupy z pieczonych warzyw.
OdpowiedzUsuńA pomidorowa, podobnie jak u Was, w różnych wersjach jest zupą całorocznie lubianą.
krupnik. super!
OdpowiedzUsuńale wolę ogórkową ;p
moncler
OdpowiedzUsuńyeezy 700
kd 13
yeezy
longchamp bags
yeezy boost 350 v2
golden goose
yeezy boost 380
yeezy shoes
hermes
OdpowiedzUsuńsupreme clothing
bape hoodie
yeezy boost 350
goyard bag
jhb6e55d3
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet