21 grudnia 2010

ŚNIADANIE PEŁNE SMAKU ŚWIĄT




Zanim zabierzemy się do dalszego przygotowywania dań wigilijnych. Za nim wyjdziemy w poszukiwaniu ostatnich prezentów. Robimy śniadanie, które wprowadzi nas w ciepły spokojny i świąteczny nastrój. Odrobina pomieszania wielu przypraw. Unosi się wspaniały zapach i jakże wspaniały smak sosu świątecznego. 









Składniki na 3 osoby: 


- 7-8 kromek pieczywa tostowego (może być pszenne lub pełnoziarniste)
- mleko
- jajka
- olej lub masło

Jajka z mlekiem roztrzepujemy, niezbyt dokładnie. Maczamy kromki pieczywa i kładziemy na rozgrzany olej lub masło.


Sos: 

- 2 łyżki dżemu wiśniowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- garstka żurawiny
- 2 szczypty zmielonego czarnego pieprzu
- 2 anyże gwiazdkowe
- ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- skórka z ¼ pomarańczy
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- orzechy lub migdały do posypania


Przygotowanie: 

Miód z dżemem, zagotować w garnuszku. Dodać skórkę z pomarańczy. Następnie wsypać wszystkie przyprawy. Wymieszać. Całość zagotować. Na koniec odcedzić. W razie konieczności rozrzedzić wodą lub zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Ciepłym sosem polać tosty i posypać orzechami.









5 komentarzy:

  1. Heh, podobny miałyśmy pomysł na przedświąteczne śniadanie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudownie aromatyczne...

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie, śniadanie świąteczne godne samego św. Mikołaja ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne :)

    A ja dopiero spotrzegłąm fajowe logo na Waszych zdjęciach! Profesjonalnie wygląda, zazdroszczę.

    Wszystkeigo dobrego w 2011!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...