- 7-8 kromek pieczywa tostowego (może być pszenne lub pełnoziarniste)
- mleko
- jajka
- olej lub masło
Jajka z mlekiem roztrzepujemy, niezbyt dokładnie. Maczamy kromki pieczywa i kładziemy na rozgrzany olej lub masło.
Sos:
- 2 łyżki dżemu wiśniowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- garstka żurawiny
- 2 szczypty zmielonego czarnego pieprzu
- 2 anyże gwiazdkowe
- ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- skórka z ¼ pomarańczy
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- orzechy lub migdały do posypania
Przygotowanie:
- ½ łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- garstka żurawiny
- 2 szczypty zmielonego czarnego pieprzu
- 2 anyże gwiazdkowe
- ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- skórka z ¼ pomarańczy
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- orzechy lub migdały do posypania
Przygotowanie:
Miód z dżemem, zagotować w garnuszku. Dodać skórkę z pomarańczy. Następnie wsypać wszystkie przyprawy. Wymieszać. Całość zagotować. Na koniec odcedzić. W razie konieczności rozrzedzić wodą lub zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Ciepłym sosem polać tosty i posypać orzechami.
Heh, podobny miałyśmy pomysł na przedświąteczne śniadanie :]
OdpowiedzUsuńAleż cudownie aromatyczne...
OdpowiedzUsuńCudnie pachnący przepis
OdpowiedzUsuńzdecydowanie, śniadanie świąteczne godne samego św. Mikołaja ;]
OdpowiedzUsuńFajne :)
OdpowiedzUsuńA ja dopiero spotrzegłąm fajowe logo na Waszych zdjęciach! Profesjonalnie wygląda, zazdroszczę.
Wszystkeigo dobrego w 2011!