Kiedy zziębnięci wracamy ze spaceru z psem, najlepiej jest sobie zagrzać miseczkę kremu, usiąść na kanapie lub fotelu i owinąć się kocem.
A mleczny selerowojabłkowy krem, rozgrzeje nas i zachwyci swoim smakiem.
Ile smaku ma w sobie to piękne (niedocenione) warzywo.
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 seler
- 2 ziemniaki
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- ok. 40 g szynki w plastrach
- 2 łyżeczki oleju
- 3 łyżki śmietany
Przygotowanie:
1. Umyte ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, resztę jabłka pokroić w kostkę, 1 łyżeczkę odłożyć. Seler obrać, oczyścić, odkroić 4-6 cieniutkich plasterków, resztę pokroić w kostkę.
2. Plastry szynki pokroić w kostkę. W garnku podgrzać olej i usmażyć szynkę, wyjąć. Wrzucić plastry selera i podsmażyć, wyjąć. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, jabłko, seler, podlać ok 300 ml wody i mleka. Zagotować. Dodać bulion i gotować ok. 20 minut.
3. Ugotowane warzywa, zmiksować. Dodać śmietanę wymieszaną z chrzanem i pozostałe kawałki jabłka. Całość gotować ok. 2-3 minut. Doprawić do smaku.
A jabłko lepsze kwaśne czy słodkie? Chyba kwaśne, bo seler słodki. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie kwaśne :)
OdpowiedzUsuńSeler lubię, ale tylko w niektórych wydaniach. Na przykład takiego z rosołu nie zjem na pewno. Za to krem, który proponujecie... ciekawa sprawa!
OdpowiedzUsuńassolutamente deliziosa questa vellutata.adatta a queste giornate.complimenti per lefoto e la presentazione
OdpowiedzUsuńoch, jaki on jest gęęęsy, jaki cudny!
OdpowiedzUsuńtak gęsty, z jabłkową nutką.
OdpowiedzUsuńrewelacja.
Dziewczyny:) Cudownych świąt Wam życzę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Un blog carino e ti seguo molto volentieri, felici feste nuova amica ciao
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę ciekawie! Takiego połączenia jeszcze nie próbowała... przynajmniej z zupie;) Przepis sobie zapisuję! Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuń