22 grudnia 2010

SELER + JABŁKO = KREM




Ostatni tydzień przed Wigilią zapominamy o świątecznej gorączce, która wszystkich ogarnęła. Robimy krem czyli seler + jabłko.
Kiedy zziębnięci wracamy ze spaceru z psem, najlepiej jest sobie zagrzać miseczkę kremu, usiąść na kanapie lub fotelu i owinąć się kocem.
A mleczny selerowojabłkowy krem, rozgrzeje nas i zachwyci swoim smakiem.
Ile smaku ma w sobie to piękne (niedocenione) warzywo. 









Składniki: 

- 1 jabłko
- 1 seler
- 2 ziemniaki
- 200 ml mleka
- 3 łyżeczki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki chrzanu
- ok. 40 g szynki w plastrach
- 2 łyżeczki oleju
- 3 łyżki śmietany


Przygotowanie: 

1. Umyte ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne, resztę jabłka pokroić w kostkę, 1 łyżeczkę odłożyć. Seler obrać, oczyścić, odkroić 4-6 cieniutkich plasterków, resztę pokroić w kostkę.

2. Plastry szynki pokroić w kostkę. W garnku podgrzać olej i usmażyć szynkę, wyjąć. Wrzucić plastry selera i podsmażyć, wyjąć. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, jabłko, seler, podlać ok 300 ml wody i mleka. Zagotować. Dodać bulion i gotować ok. 20 minut.

3. Ugotowane warzywa, zmiksować. Dodać śmietanę wymieszaną z chrzanem i pozostałe kawałki jabłka. Całość gotować ok. 2-3 minut. Doprawić do smaku.
Podawać z plastrami selera i kawałkami szynki.












9 komentarzy:

  1. A jabłko lepsze kwaśne czy słodkie? Chyba kwaśne, bo seler słodki. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Seler lubię, ale tylko w niektórych wydaniach. Na przykład takiego z rosołu nie zjem na pewno. Za to krem, który proponujecie... ciekawa sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. assolutamente deliziosa questa vellutata.adatta a queste giornate.complimenti per lefoto e la presentazione

    OdpowiedzUsuń
  4. och, jaki on jest gęęęsy, jaki cudny!

    OdpowiedzUsuń
  5. tak gęsty, z jabłkową nutką.
    rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny:) Cudownych świąt Wam życzę!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Un blog carino e ti seguo molto volentieri, felici feste nuova amica ciao

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi naprawdę ciekawie! Takiego połączenia jeszcze nie próbowała... przynajmniej z zupie;) Przepis sobie zapisuję! Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...