- 1-2 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 4 avocado
- 4 jajka
- 1 brokuł
- 2 buraki
- 2 sery camembert lub bre
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Brokuły oczyścić i podzielić różyczki. Do wrzącej i osolonej wody wrzucić brokuły na 2-3 minuty, tylko do sparzenia. Wyciągnąć, odsączyć i odstawić do wystygnięcia.
2. Umyte i osuszone buraczki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 190º piekarnika, piec około godziny. Po tym czasie wyciągnąć, obrać i zostawić do ostygnięcia. Pokroić w słupki.
3. Jajka ugotować na twardo, gotowe pokroić na ćwiartki. Avocado przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestkę, środek pokroić nożem na plastry, nie uszkadzając skórki, wyciągnąć łyżką.
4. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu lub w skorupkach po avocado. Polać gotowym sosem. Podawać ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz