3 listopada 2010

SAŁATKA Z BROKUŁÓW Z DODATKIEM CYTRYNY I ...




Wczoraj był jeden z wieczorów, kiedy miałyśmy ochotę na „coś”, ale jak to czasami jest, nie wiedziałyśmy do końca na co :) Zaczęły się poszukiwania w lodówce, wyciąganie różnych rzeczy, aż nagle w głowach coś zaświtało. Gotowanie, rozmowy, obieranie, śmiechy, krojenie, dyskusje... i powstała pyszna wieczorna sałatka. Skropiona oliwą z oliwek, miodem, z dodatkiem chrupiącej bagietki. Dopełnieniem całości był kieliszek białego wina, dla niepełnoletnich sok :) I z całego zamieszania, wyszła całkiem niezła kolacja ... 








Składniki na 4 porcje: 


- 1-2 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 4 avocado
- 4 jajka
- 1 brokuł
- 2 buraki
- 2 sery camembert lub bre
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka miodu



Przygotowanie: 

1. Brokuły oczyścić i podzielić różyczki. Do wrzącej i osolonej wody wrzucić brokuły na 2-3 minuty, tylko do sparzenia. Wyciągnąć, odsączyć i odstawić do wystygnięcia.

2. Umyte i osuszone buraczki zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do 190º piekarnika, piec około godziny. Po tym czasie wyciągnąć, obrać i zostawić do ostygnięcia. Pokroić w słupki.

3. Jajka ugotować na twardo, gotowe pokroić na ćwiartki. Avocado przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestkę, środek pokroić nożem na plastry, nie uszkadzając skórki, wyciągnąć łyżką.

4. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu lub w skorupkach po avocado. Polać gotowym sosem. Podawać ze świeżym pieczywem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...