Chrupiące i delikatne ciasto francuskie z nadzieniem z mięsa mielonego z dodatkiem przypraw. Jedno z dań, które w mig znika ze stołu.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g mięsa mielonego
- 2 dymki
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Do miski wkładamy mięso, dodajemy 1 jajko, posiekaną dymkę i szczypiorek, gałkę muszkatołową, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut.
2. Ciasto rozkładamy, na środek wzdłuż ciasta układamy mięso, roztrzepanym jajkiem smarujemy jedną stronę ciasta i zwijamy. Gotowy rulon kroimy na 3-4 centymetrowe (mogą być większe) plastry. Każdy plaster smarujemy jakiem.
3. Wkładamy do nagrzanego do 180º piekarnika, zapiekamy około 30 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz