4 listopada 2010

PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO





Czasami bywa tak, że zaglądając do lodówki nie wiemy, a nawet przez myśl nam nie przeszło, co możemy za chwilę wymyślić lub na jaki wpaść pomysł, aby zrobić coś bardzo szybkiego, smacznego i jeszcze nieźle wyglądającego :)
Chrupiące i delikatne ciasto francuskie z nadzieniem z mięsa mielonego z dodatkiem przypraw. Jedno z dań, które w mig znika ze stołu. 








Składniki: 

- opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g mięsa mielonego
- 2 dymki
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie: 

1. Do miski wkładamy mięso, dodajemy 1 jajko, posiekaną dymkę i szczypiorek, gałkę muszkatołową, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut.

2. Ciasto rozkładamy, na środek wzdłuż ciasta układamy mięso, roztrzepanym jajkiem smarujemy jedną stronę ciasta i zwijamy. Gotowy rulon kroimy na 3-4 centymetrowe (mogą być większe) plastry. Każdy plaster smarujemy jakiem.

3. Wkładamy do nagrzanego do 180º piekarnika, zapiekamy około 30 minut, aż ciasto się przyrumieni.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...