16 listopada 2010

PLACKI ZIEMNIACZANE I ŚLEDZIE Z JABŁKAMI




Placki ziemniaczane, najczęściej smażone są na tłuszczu. Ostatnio, modne i jak mówią zdrowsze ,są placki pieczone w piekarniku. Próbowałyśmy jednej i drugiej wersji, zostajemy przy plackach tradycyjnych, smażonych na tłuszczu. I niech będą mniej zdrowsze, ale jednak zdecydowanie smaczniejsze. Nie jemy ich codziennie, więc uważamy, że trochę niezdrowego jedzenia, nie zaszkodzi :)
Kiedyś, uważane były za danie dla biedaków. W czasach biedy i nieurodzaju, przygotowywane były ze starych a nawet zgniłych ziemniaków. Po przeszukaniu, paru książek kucharskich sprzed 1900 roku, zauważyłyśmy, że jest wiele potraw z kartofli, jednak placków ziemniaczanych nie ma.
Mają wielu zwolenników dzieci uwielbiają je na słodko, dorośli preferują wersje ostrzejsze. Podawać je można z sosami, po cygańsku z gulaszem, serem i śmietaną, posypane cukrem i śmietaną lub posypane solą i pieprzem. Wybór, jak widać jest ogromny. Każda wersja jest godna polecenia, i zawsze szybko znikają ze stołu.
My, mamy kilka wymyślnych wersji, które Wam przedstawimy. Jako pierwsze, będą placki ziemniaczane z sałatką śledziową. 










Składniki: 


Placki: 
- 500 g ziemniaków
- biała cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sałatka: 
- czerwona cebula
- 200 g filetów śledziowych
- 2 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- zielona pietruszka do posypania


Przygotowanie: 

Placki: 
1. Ziemniaki i cebulę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić na kilka minut. Odcedzić powstałą wodę, nie usuwając przy tym skrobi.

2. Starte ziemniaki połączyć z jajkami, mąką oraz doprawić solą i pieprzem. Smażyć niewielkie placki, na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200º około 20 minut.

Sałatka: 
1. Umyte i osuszone jabłka pokroić w plasterki, czerwoną cebulę pokroić w piórka. Filety śledziowe, podzielić na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucić do miski, polać sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

Placki ułożyć na talerzu, sałatkę położyć obok lub na plackach i posypać zieloną pietruszką.









3 komentarze:

  1. te placki przypominają mi trochę rosti, o których czytałam na którymś z blogów.

    Ale to zdecydowanie łatwiejsze przygotowywanie placków (na tarce z oczkami) niż tradycyjne ścieranie :))) Nie ukrywam, że ścieranie zawsze na jakiś czas mnie od nich odstraszało, ale Twój pomysł jest genialnie prosty :)
    więc tarka pewnie pójdzie w mą dłoń i te placki na pewno wypróbuję!

    a sałatka śledziowa, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujaca ta Wasza wersja plackow, Dziewczyny! I powiem Wam, ze wygladaja dokladnie tak, jak lubie - chrupiaco i rumiano. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ to pysznie połączone!
    ziemniaczane placki i śledzie nigdy nie występowały wspólnie w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...