Zanurzane w ostro słodkim sosie, smakują naprawdę rewelacyjnie.
Do środka zamiast krewetek, jeżeli ktoś za nimi nie przepada, możecie dodać mięso np. kurczaka. Użyć możecie również innych orzechów, które znajdują się akurat pod ręką. Jak zwykle decyzję pozostawiamy Wam :)
Smacznego!
- opakowanie papieru ryżowego
- ogórek pokrojony w paski
- marchewka pokrojona w paski
- makaron ryżowy
- pęczek pietruszki
- około 20 szt krewetek
- sos ostro słodki
- 4 cm kawałek imbir pokrojonego w paski
- orzechy laskowe, podpieczone i posiekane
Przygotowanie:
1. Makaron wsypać do gorącej wody i zostawić pod przykryciem na około 2 minuty. Wyjąć i odsączyć z wody, wymieszać z posiekaną pietruszką, orzechami i ostro słodkim sosem.
2. Opłukane, obrane i osuszone krewetki, podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzone, przekroić wzdłuż na pół.
3. Papier ryżowy namoczyć w ciepłej wodzie przez około 30 sekund.
4. Na każdym naleśniku ułożyć makaron, marchewkę, ogórek, krewetki i imbir. Całość zawinąć, zostawiając otwarty jeden koniec.
Uwielbiam krewetki ale papieru ryżowego jeszcze nie próbowałam. Podoba m isię takie eleganckie i proste:)
OdpowiedzUsuńTo takie troche spring rolls? Macie racje, po co czekac do wiosny;)
OdpowiedzUsuńszkoda, że u mnie nie dostanę papieru ryżowego...
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentują !
OdpowiedzUsuńpoproszę !