13 listopada 2010

WARZYWA I KREWETKI W PAPIERZE RYŻOWYM






Warzywa, często goszczą na naszych talerzach, jemy je jako dodatek do wszystkich mięs lub same, surowe, podsmażone bądź duszone. Uwielbiamy również makaron ryżowy, który jest delikatny i pasuje do wielu potraw z mięsem, owocami morza, warzyw. Tym razem proponujemy Wam, warzywne sajgonki na zimno :)
Zanurzane w ostro słodkim sosie, smakują naprawdę rewelacyjnie.
Do środka zamiast krewetek, jeżeli ktoś za nimi nie przepada, możecie dodać mięso np. kurczaka. Użyć możecie również innych orzechów, które znajdują się akurat pod ręką. Jak zwykle decyzję pozostawiamy Wam :)

Smacznego! 















Składniki: 


- opakowanie papieru ryżowego
- ogórek pokrojony w paski
- marchewka pokrojona w paski
- makaron ryżowy
- pęczek pietruszki
- około 20 szt krewetek
- sos ostro słodki
- 4 cm kawałek imbir pokrojonego w paski
- orzechy laskowe, podpieczone i posiekane



Przygotowanie: 

1. Makaron wsypać do gorącej wody i zostawić pod przykryciem na około 2 minuty. Wyjąć i odsączyć z wody, wymieszać z posiekaną pietruszką, orzechami i ostro słodkim sosem.

2. Opłukane, obrane i osuszone krewetki, podsmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzone, przekroić wzdłuż na pół.

3. Papier ryżowy namoczyć w ciepłej wodzie przez około 30 sekund.

4. Na każdym naleśniku ułożyć makaron, marchewkę, ogórek, krewetki i imbir. Całość zawinąć, zostawiając otwarty jeden koniec.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam krewetki ale papieru ryżowego jeszcze nie próbowałam. Podoba m isię takie eleganckie i proste:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To takie troche spring rolls? Macie racje, po co czekac do wiosny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że u mnie nie dostanę papieru ryżowego...

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie się prezentują !
    poproszę !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...