Nie ma nic lepszego, niż kolacja z krewetkami w każdej postaci. Część popija wtedy winko, a inni z braku ilości lat np. soczek :) ale i tak, taka kolacja należy do najlepszych...
Kiedy zrobicie choć raz zielone krewetki, będziecie chcieli wrócić do nich ponownie.
Zielone, dlatego że z połączenia ciasta z wasabi powstaje naprawdę piękny zielony kolor, a kiedy przegryziecie krewetkę zobaczycie jasno różowe mięsko a wokoło zielone ciasto :) Smacznego!!!
Składniki na 3-4 porcje:
- 20 krewetek bez głów, z ogonkiem
- 1 l oleju do smażenia
- 2 tubki pasty wasabi
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 ml zimnej wody
Sałatka:
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 spory por
- 2-3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- pęczek pietruszki do posypania
Sos do sałatki:
- 1 limonka
- 3 łyżki sosu sojowego
- kawałek imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 papryczki chili
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sól
Przygotowanie:
Sałatka: Do garnka wsypać makaron i zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 2 minuty. Odsączyć i pokroić na kawałki, tak aby nie ciągnął nam się podczas jedzenia.
Warzywa umyć i obrać. Marchewkę i paprykę pokroić w cienkie paski, natomiast por pokroić w krążki.
Sos: Imbir obrać i posiekać. Chili umyć, usunąć gniazda i pokroić w krążki lub plasterki. Sparzyć limonkę i zetrzeć skórkę. Do miseczki włożyć posiekany imbir, chili, skórkę oraz sok z limonki. Dodać sos sojowy oraz miód, oliwę i olej sezamowy. Całość wymieszać razem z makaronem i odstawić na 20-30 minut.
Ciasto na krewetki: W niedużej misce wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Dolać zimną wodę i wymieszać. Dodać wasabi i doprawić solą. Ciasto nie może być zbyt płynne. W razie potrzeby dosypać mąkę.
Krewetki: Jeżeli jest taka potrzeba, to z krewetek usunąć pancerz, zostawiając ogon. Przeciąć wzdłuż usuwając jelito. Krewetki umyć i osuszyć. Maczać w cieście i wkładać do gorącego oleju na 3-4 minuty. Wykładać na papier kuchenny do osaczenia.
Sałatkę podawać z krewetkami, całość posypać pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz