29 października 2010

SŁODKIE DYNIOWE DUSZKI




Dynia z mlekiem, cynamonem, żółtkami... okazała się naprawdę ciekawym połączeniem. Bardzo smakował nam pomarańczowy pudeeng z dyni, połączony bitą śmietaną. Całość lekka, smaczna, prosta i szybka w wykonaniu. Nie wiele trzeba, aby przyrządzony przez nas deser wszystkim smakował. 







Składniki na 12 małych porcji: 

Pomarańczowy pudding: 

- 1 opakowanie żelatyny
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- puree z dyni (400 g dyni, pokrojonej w kostkę i zmiksowanej)
- 5 żółtek
- szczypta soli
- szczypta cynamonu


Dekoracja: 

- około 350 ml śmietanki kremówki, zimnej
- 5 łyżek cukru pudru (można użyć mniej lub więcej)
- groszki cukrowe lub kawałki czekolady do zrobienia oczu



Przygotowanie: 

1. Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy. W misce mieszamy mleko, puree z dyni, cukier, sól, cynamon i żółtka. Stawiamy na garnku i podgrzewamy, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy się zagrzeje, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.

2. Przelewamy do kieliszków, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, na około 30 minut.

3. Śmietanę kremówkę, ubić na sztywną pianę, dodając cukier puder. Udekorować zastygnięty pudeeng, nakładając na wierzch ubitą śmietanę i dodając duszkom oczy.











12 komentarzy:

  1. przepiekny kolor...ciekawe jak smakuje...(robaka zakrylam);)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewo deser jest przepyszny, cos jak mus z bitą śmietaną z nutką cynamonu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz mi slinka poleciala...a tak na marginesie..zycze udanej zabawy halloween-owej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają imponująco :)
    I ze smaków brzmi, że i smakuje pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny napój ;) bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. na Halloween deser idealny.
    pieknie podany.

    OdpowiedzUsuń
  7. sa przurocze. i wcale nie straszne, a słodkie :-)

    i zdjęcia piękne robisz. zostanę tu na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  8. To prawda deser idealny, cokolwiek to znaczy :)
    Bardzo się cieszymy, że podobają się Wam nasze prace... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te pajączki są przefantastyczne. DObre połączenie pomarańczy z dynią. Pasują mi do siebie i smakowo, i kolorystycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis! Podoba mi się śmietanowy akcent dodający lekkości. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. takim duszkom z pewnością bym nie odpuściła i od razu pożarła :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...