Składniki na 12 małych porcji:
Pomarańczowy pudding:
- 1 opakowanie żelatyny
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- puree z dyni (400 g dyni, pokrojonej w kostkę i zmiksowanej)
- 5 żółtek
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
Dekoracja:
- około 350 ml śmietanki kremówki, zimnej
- 5 łyżek cukru pudru (można użyć mniej lub więcej)
- groszki cukrowe lub kawałki czekolady do zrobienia oczu
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy. W misce mieszamy mleko, puree z dyni, cukier, sól, cynamon i żółtka. Stawiamy na garnku i podgrzewamy, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy się zagrzeje, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.
2. Przelewamy do kieliszków, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, na około 30 minut.
3. Śmietanę kremówkę, ubić na sztywną pianę, dodając cukier puder. Udekorować zastygnięty pudeeng, nakładając na wierzch ubitą śmietanę i dodając duszkom oczy.
przepiekny kolor...ciekawe jak smakuje...(robaka zakrylam);)
OdpowiedzUsuńEwo deser jest przepyszny, cos jak mus z bitą śmietaną z nutką cynamonu...
OdpowiedzUsuńJuz mi slinka poleciala...a tak na marginesie..zycze udanej zabawy halloween-owej:)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają imponująco :)
OdpowiedzUsuńI ze smaków brzmi, że i smakuje pysznie...
Fajny napój ;) bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńna Halloween deser idealny.
OdpowiedzUsuńpieknie podany.
sa przurocze. i wcale nie straszne, a słodkie :-)
OdpowiedzUsuńi zdjęcia piękne robisz. zostanę tu na dłużej.
To prawda deser idealny, cokolwiek to znaczy :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszymy, że podobają się Wam nasze prace... :)
Te pajączki są przefantastyczne. DObre połączenie pomarańczy z dynią. Pasują mi do siebie i smakowo, i kolorystycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! Podoba mi się śmietanowy akcent dodający lekkości. :)
OdpowiedzUsuńtakim duszkom z pewnością bym nie odpuściła i od razu pożarła :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula