Składniki na 3 porcje:
- 150 g czarnego makaronu
- 2 filety z kurczaka
- 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
- 400 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki lub1 ostra świeża papryczka
- 2 gałązki rozmarynu
- 2-3 łyżeczki czerwonego pieprzu, utłuczonego w moździerzu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
- oliwa
- 1 główka czosnku
Przygotowanie:
1. Paprykę i filety, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na blaszce do pieczenia rozkładamy dynię, pokrojoną paprykę i filety oraz ząbki czosnku w skorupce. Polewamy oliwą i posypujemy czerwonym pieprzem, rozmarynem, solą morską i czarnym pieprzem. Całość mieszamy najlepiej rękoma, tak aby każdy kawałek mięsa i warzyw był obtoczony w oliwie i przyprawach. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º, na około 40 minut.
2. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron, gotujemy około 20 minut.
3. Gotowy makaron, mieszamy z upieczonymi warzywami i mięsem.
jedzenie napewno smaczne,ale te pajaki...boje sie strasznie pajakow...:)
OdpowiedzUsuńmy też się boimy a raczej są poprostu obrzydliwe :) ale raz w roku, zbieramy się w sobie i je robimy, aby nadały naszemu domowi straszliwego klimatu :)
OdpowiedzUsuńAaaaaa pająki!!!! bardzo urokliwe i klimatyczne zdjęcia :) boję się tych ośmionogów ale tylko na żywo :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń