29 października 2010

CZERŃ I POMARAŃCZ, HALLOWEENOWY MAKARON





Ta gra kolorów i smaków powoduje że nie można się oprzeć pokusie, przygotowania tego dania :) Czarny makaron, pomarańczowa dynia i ostry smak, idealne połączenie kolorystyczne na halloween i nie tylko. Jest to kolejna z naszych propozycji, którą można podać jako danie przygotowane przez czarownice... :) 




Kiedy choć raz skosztujecie tego połączenia, na pewno będziecie je powtarzać co jakiś czas.






Składniki na 3 porcje: 

- 150 g czarnego makaronu
- 2 filety z kurczaka
- 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
- 400 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki lub1 ostra świeża papryczka
- 2 gałązki rozmarynu
- 2-3 łyżeczki czerwonego pieprzu, utłuczonego w moździerzu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
- oliwa
- 1 główka czosnku



Przygotowanie: 

1. Paprykę i filety, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na blaszce do pieczenia rozkładamy dynię, pokrojoną paprykę i filety oraz ząbki czosnku w skorupce. Polewamy oliwą i posypujemy czerwonym pieprzem, rozmarynem, solą morską i czarnym pieprzem. Całość mieszamy najlepiej rękoma, tak aby każdy kawałek mięsa i warzyw był obtoczony w oliwie i przyprawach. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º, na około 40 minut.

2. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron, gotujemy około 20 minut.

3. Gotowy makaron, mieszamy z upieczonymi warzywami i mięsem.












3 komentarze:

  1. jedzenie napewno smaczne,ale te pajaki...boje sie strasznie pajakow...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. my też się boimy a raczej są poprostu obrzydliwe :) ale raz w roku, zbieramy się w sobie i je robimy, aby nadały naszemu domowi straszliwego klimatu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaaaa pająki!!!! bardzo urokliwe i klimatyczne zdjęcia :) boję się tych ośmionogów ale tylko na żywo :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...