15 października 2010

ROZPUSZCZONY ZIMNY CAMEMBERT




Tuż przed otwarciem naszego bloga, zgłosiłyśmy nasze dwa przepisy, do konkursu na pozytywnej kuchni. Ku naszemu zaskoczeniu, ponieważ to był nasz pierwszy konkurs w którym brałyśmy udział, jeden przepis znalazł się na liście laureatów. Bardzo się cieszymy, z tak smakowitej nagrody. Dlatego, postanowiłyśmy podzielić się z Wami, tym wydarzeniem oraz przepisem :)
Zimny camembert, rozpuszcza się pod wpływem gorących dodatków... coś wspaniałego :)
Chrupiący boczek, ciepły ser, orzechy, soczysty melon i słodkie dodatki, te wszystkie smaki znajdziecie właśnie w tym przepisie. 






Składniki, 1 porcja: 

- 1 camembert naturalny
- 5-6 plastrów melona
- 4 plastry boczku (zależy od wielkości)
- około 50 g orzechów (włoskie lub laskowe)
- 2 łyżeczki kremu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki mleka lub śmietanki
- 1 łyżka świeżego rozmarynu, oraz mała gałązka do dekoracji



Przygotowanie: 

Melon: Na patelni rozpuścić masło, dodać plastry melona, połowę rozmarynu i połowę kremu balsamicznego. Smażyć przez 5 minut.

Boczek: Podsmażyć plastry boczku.

Orzechy: Przypiec na patelni około 5 minut. Następnie dodać pozostałą część kremu balsamicznego, rozmarynu oraz cukier brązowy i mleko. Smażyć 2 minuty, mieszając.

Ser: Zimny camembert przeciąć na pół w poprzek. Gorący melon wyłożyć na połówce sera, a na nim podsmażony boczek. Przykryć drugą połówką camemberta. Gorącymi orzechami polać ser, a na wierzch położyć świeży rozmaryn.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...