12 października 2010

CZERWONA ZUPA CZYLI POMIDOROWA




Czerwony kolor podkreśla biel talerza, biała kropla śmietany i zielony listek bazylii. Czyż niesamowite są te kolory. W środku kawałki pomidorów, czerwona cebulka i delikatny smak gałki muszkatołowej. A obok talerza, do zagryzania, paluszki z ciasta francuskiego. 





Składniki na 3 porcje: 


- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- 1 szklanka wody
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka bitej śmietany
- świeża bazylia do dekoracji



Przygotowanie: 

1. Czosnek i cebulę obrać, poszatkować. Pomidory w puszce otworzyć i nożem pokroić.

2. W garnku z grubym dnem, rozgrzać oliwę z oliwek, wsypać cebulę z czosnkiem i zeszklić. Następnie wlać pokrojone pomidory i szklankę wody. Dodać gałkę muszkatołową, cukier, sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować około 4 minut.

3. Podawać z paluszkami z ciasta francuskiego, przepis TUTAJ.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...