- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- 1 szklanka wody
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szklanka bitej śmietany
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
1. Czosnek i cebulę obrać, poszatkować. Pomidory w puszce otworzyć i nożem pokroić.
2. W garnku z grubym dnem, rozgrzać oliwę z oliwek, wsypać cebulę z czosnkiem i zeszklić. Następnie wlać pokrojone pomidory i szklankę wody. Dodać gałkę muszkatołową, cukier, sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować około 4 minut.
3. Podawać z paluszkami z ciasta francuskiego, przepis TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz