6 października 2010

MINI TARTY PIETRUSZKOWE Z KURCZAKIEM


Dzisiaj proponujemy tarty, z nadzieniem pietruszkowym z dodatkiem kurczaka. Jest to szybki i sprawdzony przepis. Duża ilość pietruszki, nadaje tej potrawie, wyjątkowy smak i oczywiście kolor. Mini tarty robimy z Kają na przemian, każda z innym nadzieniem, a można naprawdę robić je z różnymi dodatkami. Kruche ciasto, zielony środek a na końcu kawałki kurczaka – przepyszne :) 







Składniki: 

Ciasto kruche: 
- 250 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 30 ml zimnej wody
- sól

Nadzienie: 
- 250 g twarogu
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- ½ lub 1 szklanka śmietany lub mleka
- 1 jajko
- sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 duża pierś kurczaka


Przygotowanie: 

1. Mąkę z masłem wymieszać i zagnieść, w razie potrzeby dodać zimną wodę. Jeżeli robimy to w mikserze to mieszamy nożami aż powstaną malutkie grudki a następnie ciasto połączy się w całość. Nie możemy ugniatać za długo, ponieważ pod wpływem ciepła rąk ciasto zacznie się kleić.

2. Nożem dzielimy ciasto na równe części. Rozwałkowujemy placki, o grubości około 1 cm, a wielkości takiej aby zmieściły nam się w foremkach do muffinek. Wkładamy na 20 minut do lodówki.

3. Do blendera wkładamy twaróg, pietruszkę, musztardę i dolewamy trochę śmietany lub mleka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku. Miksujemy aby reszta składników się połączyła.

4. Nagrzewamy piekarnik do 180º.

5. Umytą i osuszoną pierś, kroimy na małe podłużne kawałki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy piersi i smażymy aż mięso zrobi się białe.

6. Wyjmujemy ciasto z lodówki, do każdej tary wkładamy piersi i zalewamy zmikowanym twarogiem z pietruszką.

7. Do nagrzanego piekarnika wkładamy gotowe tarty i pieczemy 30 minut, aż ciasto i wierzch się przyrumienią.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...