Dzisiaj proponujemy tarty, z nadzieniem pietruszkowym z dodatkiem kurczaka. Jest to szybki i sprawdzony przepis. Duża ilość pietruszki, nadaje tej potrawie, wyjątkowy smak i oczywiście kolor. Mini tarty robimy z Kają na przemian, każda z innym nadzieniem, a można naprawdę robić je z różnymi dodatkami. Kruche ciasto, zielony środek a na końcu kawałki kurczaka – przepyszne :)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 30 ml zimnej wody
- sól
Nadzienie:
- 200 g zimnego masła
- 30 ml zimnej wody
- sól
Nadzienie:
- 250 g twarogu
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- ½ lub 1 szklanka śmietany lub mleka
- 1 jajko
- sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 duża pierś kurczaka
Przygotowanie:
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- ½ lub 1 szklanka śmietany lub mleka
- 1 jajko
- sól morska, świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 duża pierś kurczaka
Przygotowanie:
1. Mąkę z masłem wymieszać i zagnieść, w razie potrzeby dodać zimną wodę. Jeżeli robimy to w mikserze to mieszamy nożami aż powstaną malutkie grudki a następnie ciasto połączy się w całość. Nie możemy ugniatać za długo, ponieważ pod wpływem ciepła rąk ciasto zacznie się kleić.
2. Nożem dzielimy ciasto na równe części. Rozwałkowujemy placki, o grubości około 1 cm, a wielkości takiej aby zmieściły nam się w foremkach do muffinek. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
3. Do blendera wkładamy twaróg, pietruszkę, musztardę i dolewamy trochę śmietany lub mleka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku. Miksujemy aby reszta składników się połączyła.
4. Nagrzewamy piekarnik do 180º.
5. Umytą i osuszoną pierś, kroimy na małe podłużne kawałki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy piersi i smażymy aż mięso zrobi się białe.
6. Wyjmujemy ciasto z lodówki, do każdej tary wkładamy piersi i zalewamy zmikowanym twarogiem z pietruszką.
7. Do nagrzanego piekarnika wkładamy gotowe tarty i pieczemy 30 minut, aż ciasto i wierzch się przyrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz