21 października 2010

PIECZARKI Z GORGONZOLĄ POD CHRUPIĄCĄ SKORUPKĄ




Tym razem, zapiekane piersi kurczaka z gorgonzolą, w chrupiącym i delikatnym cieście francuskim. Danie doskonałe na obiad dla całej rodziny. 




Zdarza nam się, i to dość często, zastępować niektóre składniki innymi. W przepisie, podana jest gorgonzola, tym razem zastąpiłyśmy ją innym serem pleśniowym. Również dodałyśmy grzyby, pół na pół z pieczarkami. Nie bójcie się zastępować niektórych składników, danie (czasami) nic na tym nie traci, a może zyskać na smaku :)




Składniki na 4 porcje: 

- 400 g pieczarek


- 500 g piersi
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 duża cebula
- 200 g kremówki
- 100 g gorgonzoli
- 1 jajko
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sól, pieprz
- oliwa
- 100 ml wody



Sposób przygotowania: 

1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na większe kawałki. Rozmaryn posiekać.

2. Mięso pokroić w paski. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerz.

3. Na pozostałym tłuszczu z mięsa, podsmażyć pieczarki. Dodać cebulę oraz rozmaryn i całość chwilę podsmażyć. Dolać wodę i kremówkę. Dodać gorgonzolę, doprawić solą i pieprzem.

4. Ciasto francuskie rozwinąć i przeciąć w poprzek na pół. Jedną połówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i podpiec około 10 min w temperaturze 200ºC.

5. Mięso i pieczarki ułożyć na podpieczonym cieście. Przykryć drugą połówką ciasta i docisnąć brzegi. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami kremówki i posmarować wierzch ciasta. Piec w temperaturze 200ºC około 30 minut, aż wierzch się przyrumieni.











2 komentarze:

  1. Dziś przez przypadek wpadlam na Twój blog. Nie moge sie oderwac od przegladania przepisow:) Widze,ze jest tu wiele swieżych pomysłow na wykorzytsanie ciasta francuskiego, ktorego zwolenniczką kiedys bylam. Robiłam głownie tarty, ale znudzily mi sie. Czuję, ze wroci ono do łask. Dziekuję!Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. My również jesteśmy zwolenniczkami ciasta francuskiego :) I wciąż szukamy nowych pomysłów na nie. Zawsze się sprawdza i co najważniejsze nie ma przy nim dużo pracy. Przychodzi też czas, że odpoczywamy od niego ;)
    Dziękujemy i zapraszamy!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...