19 października 2010

KULECZKI MIĘSNE W ROSOLE




Bardzo prosty sposób, na szybką zupę z mięsem. W przepisie dodany został boczek, jeśli akurat go nie macie, nic się nie stanie, jeśli zostanie pominięty :)
Do rosołu możecie użyć różnych warzyw, a do mięsa dodać np. pieczarki. Przepis ten można robić na różne sposoby, a więc do dzieła !!! 






Składniki na 4 porcje: 



Kuleczki mięsne: 

- 500 g mielonego mięsa wieprzowego


- 1 cebula
- 100 g boczku wędzonego
- pęczek pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz


Rosół: 
- 1 por
- 2-3 marchewki
- 1 ½ kostki rosołu
- 2 pietruszki
- ½ selera
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz



Przygotowanie: 

1. Cebulę i boczek pokroić na duże kawałki. Mięso, pokrojoną cebulę i boczek, włożyć do miksera. Dodać pęczek pietruszki, jajko, bułkę tartą i całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Z gotowego ciasta, mokrymi dłońmi, uformować małe kuleczki. Wrzucać do gotującej, osolonej wody i gotować około 5 minut.

3. Marchew, por, pietruszkę i seler umyć, obrać i pokroić w paski.

4. Do garnka wlać 1 ½ litra wody, dodać kostkę rosołową, włożyć obrane i pokrojone w paski warzywa. Przykryć i gotować 5-8 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5. Ugotowane kuleczki wyjąć na talerz i zalać gorącym rosołem. Posypać zieloną pietruszką.


2 komentarze:

  1. mięso blenderem?!!! toć to nie parówki z GS, a pulpeciki w domowym rosole !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...