15 października 2010

KAPUSTA PEKIŃSKA Z MIĘSEM I BRĄZOWYM RYŻEM




Danie to robiłyśmy po raz pierwszy i wejdzie na stałe do naszego jadłospisu. Smaczny i zdrowy, brązowy ryż do tego mielone mięso, kapusta pekińska i wyśmienity sos worcester – rewelacja :)
Użyłyśmy mięsa wieprzowego, ale możecie też wykorzystać mięso wołowe. Jeżeli zabraknie Wam w domu sosu worcester, zmieszajcie wodę, miód, biały winny ocet i sól, można dodać troszkę czosnku, wymieszać i gotowe. Nie jest to sos worcester, ale daje równie dobry smak :) 





Składniki na 3 porcje: 

- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- ½ kapusty pekińskiej
- 200 g brązowego ryżu (2 torebki)
- 2 średnie czerwone cebule
- 3 łyżki sosu worcester
- 2-3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki mocnego sosu chili
- sól, pieprz
- 6 łyżek wody



Przygotowanie: 

1. Do wrzącej i osolonej wody wkładamy lub wsypujemy ryż. Gotujemy około 20 minut.

2. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Kapustę oczyszczamy, usuwamy głąb i kroimy na grube kawałki.

3. Na rozgrzanej oliwie smażymy mięso, aż będzie kruche. Dodajemy ugotowany ryż, pokrojoną cebulę oraz kapustę, doprawiamy i smażymy około 5 minut. Nie za długo, aby kapusta za bardzo nie zmiękła.

4. W miseczce mieszamy 6 łyżek wody z sosem worcester. Polewamy tym mięso i smażymy 1-2 minuty. Doprawiamy solą i sosem chili.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...