Strony
9 kwietnia 2013
KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY, MARCHEWKI I SELERA NACIOWEGO
Uwielbiam kiedy budzi mnie słońce. Dzisiaj, niestety go zabrakło. Spróbuję przywołać słoneczne kolory na talerzu, przygotowując pyszną i bardzo prostą zupę krem z marchewki i czerwonej soczewicy. Dzisiaj zupełnie spontanicznie, kolorowo, szybko i... zdrowo. Lubię zupy krem za ich szereg możliwości kolorystycznych i smakowych. Dodatki mogą być równie ciekawe np. prażone płatki migdałów, groszek ptysiowy, łyżka śmietany posypana grubo mielonym pieprzem, grzanki z serem pleśniowym... sami widziecie ile może być kompinacji.
Czerwona soczewica jest szybsza w przygotowaniu niż zielona (czas gotowania około 10- 15 minut), różni się również konsystencją i smakiem. Świetnie nadaje się do zup, potraw z ryżu i sosów. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi.
Składniki:
- 4-5 średnich marchewek
- 200 g czerwonej soczewicy (Sante)
- garść małych dymek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 0,5-1 łyżka świeżo startego imbiru
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 gałązki selera naciowego
- 1,5 litra gorącego bulionu jarzynowego
- 1-2 szklanki mleka lub śmietanki kremówki
Dodatki: drobno pokrojony i lekko podduszony seler naciowy, gęsta śmietana, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
1. Marchewkę obrać i razem z selerem opłukać i pokroić na około 2 cm kawałki. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę dymkę. Dodać masło, imbir i podgrzewać przez chwilkę na małym ogniu.
2. Dodać marchewkę oraz seler i smażyć przez około 5 minut. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć mieszając przez kolejne 3 minuty.
3. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż marchewka, seler i soczewica będą miękkie.
4. Zmiksować na gładki mus, dodając mleko. Do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.
5. Zupę podawać z łyżka gęstej śmietany, podduszonym selerem i posypaną świeżo zmielonym pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)




Lubie bardzo!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Pięknie podane.
OdpowiedzUsuńSmakowitości :D
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje i właśnie zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńKtoś mi właśnie podesłał adres Twojego bloga. Siedzę na nim już bite 2 godziny, co miałam zrobić - leży i kwiczy. Pięknie zdjęcia, super przepisy! Zostaję u Ciebie na dłużej :D
OdpowiedzUsuńPS. Czym możnaby zastąpić selera z tego przepisu? Bo bardzo nie lubię...
hermes
OdpowiedzUsuńsupreme clothing
bape hoodie
yeezy boost 350
goyard bag
jhb6e55d3
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet