20 listopada 2012

AKCJA KARTON ZAMIAST KONSERWANTÓW


Zostałyśmy zaproszone do wzięcia udziału w akcji Tetra Pak "Karton zamiast konserwantów". Postanowiłyśmy skorzystać z zaproszenia. Dzisiejszy post przybliży Wam w skrócie idee firmy. Po  więcej informacji możecie zajrzeć tutaj: TETRA PAK 

W ramach akcji, naszym zadaniem jest przygotować przepis wykorzystując chociaż jeden otrzymany produkt w opakowaniach Tetra Pak

Dodatkowym zadaniem jest przeprowadzenie KONKURSU dla naszych Czytelników. Zapraszamy jutro po więcej szczegółów związanych z konkursem!



Opakowania kartonowe mają wyjątkowe właściwości ochronne w dużej mierze dzięki wielowarstwowej budowie. Każda z warstw pełni inną funkcję, a połączone razem w opakowaniu kartonowym tworzą unikalny system zabezpieczenia wrażliwych produktów spożywczych. Poniżej możesz przeczytać, jakie funkcje pełni każda z nich.






Obecnie bardzo trudno znaleźć w sklepach produkty wytworzone bez jakichkolwiek substancji dodatkowych. Z jednej strony obawiasz się, że ich spożycie w nadmiarze może zaszkodzić Tobie i Twojej rodzinie, z drugiej stawiasz coraz większe wymagania przed producentami dotyczące dostępności, trwałości, funkcjonalności i wygody użycia artykułów spożywczych.

Konserwanty mają na celu przedłużenie trwałości artykułów spożywczych i ich ochronę przed działaniem drobnoustrojów. Ich użycie jest uzasadnione wtedy, gdy metody utrwalania fizycznego (np. pasteryzacja, suszenie, itp.) lub biologicznego (np. ukwaszenie) są niewystarczające lub niemożliwe do zastosowania.

W artykułach, które kupujesz, znajdują się substancje, z których istnienia, być może, nie do końca zdajesz sobie sprawę, dlatego:






Opakowanie kartonowe jest wielowarstwowe. Poszczególne warstwy kartonu mają różne właściwości ochronne. Chronią przed tlenem, światłem, wnikaniem obcych zapachów. Połączenie tych cech opakowania kartonowego z oddziaływaniem na produkty podwyższoną temperaturą (np. pasteryzacja) zapewnia trwałość żywności przez dłuższy czas bez potrzeby stosowania konserwantów. Więcej TUTAJ


Produkty przed zapakowaniem zostają poddane działaniu podwyższonej temperatury. Pozwala to zabezpieczyć je przed drobnoustrojami. Proces ten przypomina domową pasteryzację i wekowanie w słoikach, które na pewno znasz z własnego doświadczenia lub pamiętasz z dzieciństwa. W podobny sposób technologia aseptyczna pozwala na zachowanie smaku, aromatu, wartości odżywczych żywności oraz sprawia, że można przechowywać ją przez dłuższy czas bez konieczności chłodzenia.









Szczególne potrzeby związane z odżywianiem dotyczą dzieci.
Kilka porad na ten temat znajdziesz TUTAJ













1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...